PDA

Bekijk de volledige versie : Wetenschappers slagen erin stamcellen te maken uit huidcellen


wim leenaerts
7th June 2007, 18:52
Wetenschappers slagen erin stamcellen te maken uit huidcellen

Amerikaanse en Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd op muizen het equivalent van embryonale stamcellen te maken uit geherprogrammeerde volwassen huidcellen, zo blijkt uit drie artikelen die tegelijkertijd in de wetenschappelijke vakbladen Nature en (het nieuwe) Cell Stem Cell zijn verschenen. Het resultaat is een doorbraak in de generatieve geneeskunde, waardoor ethische vragen rond therapeutisch klonen te overkomen zijn, aldus de krant New York Times (NYT).

Embryonale stamcellen vormen de basis van alle weefsels en organen die het organisme uitmaken. Totnogtoe bestond de enige vorm voor het terugbrengen van volwassen cellen in hun embryonale staat erin de nucleus van de cel in te brengen in een eicel waarvan de eigen kern is verwijderd. De eicel herprogrammeert de nucleus zowat tot de embryonale status. Bij toepassing op de mens heet dit therapeutisch klonen, maar nog niemand is daarin geslaagd. Bovendien hebben religieuze en conservatieve middens hier ernstige vragen bij, omdat vernietiging van embryo's nodig is.

Een nieuwe, door een team rond Shinya Yamanaka van de Universiteit van Kyoto, op muizen ontwikkelde techniek omzeilt die echter. Hij bracht in volwassen huidcellen vier genen in, die de herprogrammeertaak van de eicel uitvoerden, of op zijn minst iets gelijkaardigs. Indien de techniek toepasbaar is op menselijke cellen, kunnen wetenschappers huidcellen van patiënten gebruiken om nieuwe hart-, lever- of niercellen te produceren die transplanteerbaar zijn en die niet door het immuunsysteem van de patiënt zouden worden verstoten.

De wetenschappers waarschuwen, niet te kunnen voorspellen of zij de aanzienlijke problemen zullen kunnen oplossen bij het toepassen van de nieuwe techniek op de mens. Zo bleek bijvoorbeeld dat twintig procent van de pasgeboren muizen kanker kreeg. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be, 07/06/07