PDA

Bekijk de volledige versie : Te veel blootstelling aan pesticiden verhoogt risico op hersentumor


wim leenaerts
6th June 2007, 09:19
Te veel blootstelling aan pesticiden verhoogt risico op hersentumor

Landbouwers die blootgesteld worden aan grote hoeveelheden onkruidverdelgers hebben een grotere kans om een hersentumor te ontwikkelen. Ook mensen die pesticiden binnenhuis gebruiken voor de behandeling van planten maken een grotere kans. Dat blijkt een studie die vandaag is verschenen op de website van het Britse tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. De eerste resultaten van deze studie werden al in maart van vorig jaar in Parijs voorgesteld.

Volgens de studie is de verhoging van het risico op een hersentumor significant voor een hoog niveau van blootstelling aan pesticiden. Landbouwers die veel gebruik maken van onkruidverdelgers maken twee keer zo veel kans op een hersentumor. Het risico voor de ontwikkeling van een hersentumor ligt ook twee maal zo hoog bij mensen die pesticiden gebruiken om planten binnenhuis te behandelen, aldus de studie. (belga/dm)

Bron: www.demorgen.be, 05/06/2007

Dit geldt niet enkel voor de boeren! Ook de consument wordt door producten uit bepaalde warenhuizen blootgesteld aan pesticiden.
Kijk maar eens op www.pesticide.be!
Mij zal je in 'den Aldi' niet gauw meer zien:

[QUOTE="www.pesticide.be"][ALDI]

Aldi weigerde tot nog toe mee te werken aan dit onderzoek. Via terreinonderzoek kwamen we tot de volgende bevindingen.

Aldi besteedt over het algemeen niet veel aandacht aan milieubeleid, ook niet bij het aanbod van pesticiden. Aldi heeft evenmin een aanbod van biologische voeding. Voor zover bekend worden er geen tests gedaan naar pesticidenresidu’s op groenten en fruit of afspraken gemaakt met de leveranciers over pesticiden.

Volgens Aldi primeren de lage verkoopsprijzen en de kwaliteit. Maar de vraag blijft hoe Aldi kwaliteit definieert.[/QUOTE]

Ga dan, als je toch per se naar een supermarkt wil, liever naar Carrefour:

[QUOTE="www.pesticide.be"][CARREFOUR ]

Carrefour heeft aandacht voor een eigen milieubeleid en ook voor duurzame ontwikkeling. Dit wordt onder meer via de website gecommuniceerd.

Carrefour heeft zo'n driehonderdtal biologische producten. Je herkent ze aan het BIO-label. Carrefour communiceert ruim en via diverse kanalen over biologische landbouw. Alle verse biologische groenten en fruit worden sedert mei 2003 aangeboden in een 100% composteerbare verpakking. Ze zijn ook bereid om samen met de milieubeweging na te denken over hoe de ontwikkeling van biologische landbouw dichter bij huis kan worden gestimuleerd.

Carrefour besteedt maandelijks een budget om na te gaan of de producten voldoen aan de wettelijke residunormen. Producten die daar niet aan voldoen worden onmiddellijk uit de rekken verwijderd en indien nodig worden drastische maatregelen getroffen ten aanzien van de leverancier. Er worden afspraken gemaakt met leveranciers en producenten, onder meer via diverse lastenboeken.

Carrefour heeft recent dichloorvos uit de rekken geweerd. Men is bereid om ook andere stoffen te bannen, ook al zijn die nog wettelijk toegestaan. Vooral stoffen die ervan verdacht worden kankerverwekkend te zijn, wil Carrefour niet in de winkel. Carrefour plant, samen met andere winkelketens, een sensibiliseringscampagne in 2004, waarin pesticiden aan bod zullen komen. Carrefour heeft ook een aanbod van alternatieven.[/QUOTE]