PDA

Bekijk de volledige versie : Amnesty maakt trieste balans op van 40 jaar Israëlische bezetting


Barst
3rd June 2007, 16:00
Amnesty maakt trieste balans op van 40 jaar Israëlische bezetting


De Israëlische bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever is binnenkort veertig jaar aan de gang. Amnesty International maakt in een rapport een trieste balans op van deze vier decennia en roept de Israëlische autoriteiten op om de bezetting, de vele blokkades en de andere "schendingen van het internationaal recht" te stoppen.


In een 45 pagina's tellend rapport schetst Amnesty de verwoestende impact die de Israëlische militaire bezetting op de Palestijnen heeft. Er wordt melding gemaakt van de gestage uitbreiding van illegale nederzettingen in bezet gebied, die de Palestijnse bevolking de toegang tot cruciale middelen en documenten belet. De vele regels die de Palestijnen worden opgelegd, belemmeren hen de toegang tot gezondheids-, onderwijs- en werkgerelateerde faciliteiten.

"De Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, worden voortdurend belemmerd in hun activiteiten. En dat gaat ver. Vrouwen onderweg naar het ziekenhuis om te bevallen of slachtoffers van een verkeersongeval worden met lange wachttijden aan checkpoints geconfronteerd, wat hun gezondheid en soms zelfs hun leven in gevaar brengt", zegt Malcolm Smart, directeur van het AI-programma voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Amnesty roept op tot internationale actie om deze "wijdverspreide schending van de mensenrechten" een halt toe te roepen. Volgens de mensenrechtenorganisatie leidt de Isra‘lische bezetting van de Palestijnse gebieden tot afkeer en wanhoop bij de Palestijnse bevolking en neemt het radicalisme toe, vooral bij de jonge Palestijnen.

"De internationale gemeenschap is er veertig jaar lang niet in geslaagd om het Israëlisch-Palestijnse probleem het hoofd te bieden. We mogen niet nog eens veertig jaar wachten om er iets aan te doen", zegt Smart. Amnesty roept op om zo spoedig mogelijk een doeltreffend internationaal systeem op poten te zetten dat gaat waken over de mensenrechten in zowel Israël als de Palestijnse gebieden. "Schendingen van het internationaal recht en andere misdaden moeten onderzocht en vervolgd worden", luidt het.

Aan de Israëlische autoriteiten wordt gevraagd om de vele blokkades en de beperkingen voor het Palestijnse volk op te heffen. Ook de bouw van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever en de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen moeten worden gestopt. Voorts vraagt Amnesty de Israëli's om geen Palestijnse huizen meer te vernielen en zij van wie hun huis of eigendom vernield werd te helpen met de heropbouw.

Aan de Palestijnse gewapende groeperingen wordt de oproep herhaald om de aanslagen op burgers een halt toe te roepen. De Palestijnse Autoriteit krijgt de raad om actie te ondernemen om dergelijke aanslagen te vermijden en de verantwoordelijken voor aanslagen te berechten.


Blog DM, 03/06/2007 11u07