Bekijk de volledige versie : Opwarming van de Aarde drie keer sneller dan gedacht
wim leenaerts
3rd June 2007, 11:46
Opwarming van de Aarde drie keer sneller dan gedacht
De opwarming van de Aarde gaat drie keer sneller dan al werd gevreesd. De uitstoot van broeikasgassen is drie keer zo snel gegroeid als verwacht, het ijs op de Noordpool smelt veel sneller en de zeespiegel stijgt twee keer zo snel. Dat meldt de Britse krant The Independent on Sunday op gezag van Amerikaans onderzoeken.
De klimaatsverandering staat hoog op de agenda van de top van de zeven rijkste landen plus Rusland, de G8, die woensdag in de Duitse stad Heiligendamm begint.
De Amerikaanse Academie voor Wetenschappen toont in een onderzoek aan dat de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met 3 procent stijgt, terwijl die stijging in de jaren negentig jaarlijks nog 1,1 procent was. De scherpe toename zou vooral toe te schrijven zijn aan zich ontwikkelende landen als China.
De westerse wereld, waarin een zesde van de wereldbevolking woont, is volgens het onderzoek nog altijd verantwoordelijk voor twee derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Wetenschappers van de universiteit van Californië melden dat in de afgelopen vijftig jaar het ijs op de Noordpool elke tien jaar met 7,8 procent is afgenomen. De VN-klimaatcommissie IPCC ging er eerder dit jaar nog vanuit dat elke tien jaar 2,5 procent van het ijs smelt. (dm/anp)
Bron: www.destandaard.be, 03/06/2007
Ik vraag me af hoe de klimaatsceptici dit kunnen verklaren met hun theorie over 'de opwarming is een cyclisch proces' en de mens heeft er geen invloed op :rolleyes: Klinkt erg geloofwaardig ja: om de zoveel duizend jaar warmt de Aarde op en dat gaat niet geleidelijk hé, neenee, dat gebeurt - zonder dat de mens daar invloed op heeft - in een tijdsspanne van ongeveer 50 jaar :rolleyes:
Wouter
3rd June 2007, 12:12
ivm het zéér snel smelten v/h poolijs:
Wat Einstein vlak voor zijn dood schreef over deze ijsafzetting in de polen, op deze manier doelend op earth's shifting crust theorie die bepaalde natuurlijke catastrofische ijstijden ten gevolg heeft gehad:
"In a polar region there is a continual deposition of ice, which is not symmetrically distributed about the pole. The earth's rotation acts on these asymmetrically deposited masses [of ice], and produces centrifugal momentum that is transmitted to the rigid crust of the earth. The constantly increasing centrifugal momentum produced in this way will, when it has reached a certain point, produce a movement of the earth's crust over the rest of the earth's body, and this will displace the polar regions toward the equator."
Albert Einstein From The Path of the Pole by Charles Hapgood
Nog altijd als zeer dubieuze theorie beschouwd, die veel serieuzer zou genomen worden moest einstein er langer aan hebben kunnen werken.
Ja, er zijn ijstijden geweest die zich in een fractie van een seconde gemanisfesteerd hebben. Denk aan de mamoets die zijn teruggevonden in Siberië, diepgevroren in no time, met in hun maag de plantenresten van een gematigd klimaat, of de fossielen van fauna die je enkel in de tropen tegenkomt, gevonden op antarctisch mainland, perfect uitlegbaar ahv earth's shifting crust.
Maar om te zeggen dat de mens niets met de opwarming heeft te maken die we nu zien, je moet wel stom zijn om zoiets te zeggen :rolleyes:
wim leenaerts
3rd June 2007, 12:32
[QUOTE=Wouter]ivm het zéér snel smelten v/h poolijs:
Wat Einstein vlak voor zijn dood schreef over deze ijsafzetting in de polen, op deze manier doelend op earth's shifting crust theorie die bepaalde natuurlijke catastrofische ijstijden ten gevolg heeft gehad:[/quote]
Ja, maar het gaat hier niet over het verschuiven van grote stukken ijs of zelfs de hele contenentale plaat van de Noordpool, maar simpelweg over het smelten van het ijs. Nu zou het natuurlijk wel kunnen dat het verschuiven van die ijsmassa het smelten als gevolg heeft, maar ik heb nog niets gelezen over het verschuiven van die ijsmassa (niet dat dat zoveel wil zeggen natuurlijk :rolleyes: ).
Ja, er zijn ijstijden geweest die zich in een fractie van een seconde gemanisfesteerd hebben. Denk aan de mamoets die zijn teruggevonden in Siberië, diepgevroren in no time, met in hun maag de plantenresten van een gematigd klimaat, of de fossielen van fauna die je enkel in de tropen tegenkomt, gevonden op antarctisch mainland, perfect uitlegbaar ahv earth's shifting crust.
Klopt. Maar dat is niet wat er nu aan de hand is denk ik. 'Diepgevroren in no time' is niet wat we nu meemaken. Het gaat veel geleidelijker, dus de oorzaak van de ijstijden vroeger is nu niet aan de orde volgens mij.
Maar om te zeggen dat de mens niets met de opwarming heeft te maken die we nu zien, je moet wel stom zijn om zoiets te zeggen :rolleyes:
Spijtig genoeg zijn er wel zo'n 'stomme' mensen... En het zijn natuurlijk net die mensen die lezersbrieven schrijven naar HUMO en kranten enz :rolleyes:
Wouter
3rd June 2007, 12:59
Nu zou het natuurlijk wel kunnen dat het verschuiven van die ijsmassa het smelten als gevolg heeft
neenee, 't is omgekeerd. The constantly increasing centrifugal momentum produced in this way will, when it has reached a certain point, produce a movement of the earth's crust over the rest of the earth's body, and this will displace the polar regions toward the equator
en niet enkel verschuiven van die massa, de hele aardkorst, elk continent.
Klopt. Maar dat is niet wat er nu aan de hand is denk ik. 'Diepgevroren in no time' is niet wat we nu meemaken. Het gaat veel geleidelijker, dus de oorzaak van de ijstijden vroeger is nu niet aan de orde volgens mij.
Wat er nog niet aan d ehand is. Aarde staat niet loodrecht, de as hangt schuin. Al die miljoenen tonnen ijs die nu in equilibrium zijn, kunnen door afsmelting zowel bovenaan als onderaan 'de tollende aarde' die as uit evenwicht brengen.
wim leenaerts
3rd June 2007, 13:21
[QUOTE=Wouter]Wat er nog niet aan d ehand is. Aarde staat niet loodrecht, de as hangt schuin. Al die miljoenen tonnen ijs die nu in equilibrium zijn, kunnen door afsmelting zowel bovenaan als onderaan 'de tollende aarde' die as uit evenwicht brengen.[/QUOTE]
Hier heb misschien wel een punt. Hoewel ik niet direct het idee had dat het feit dat de aarde schuin op zijn as staat enige invloed heeft op de stabiliteit van eender wat op deze planeet. Ik dacht dat dat alleen van belang was voor de seizoenswisseling.
Wouter
3rd June 2007, 16:23
Ja en neen. De seizoenen is doordat we als schuine aarde om de zon draaien en de ene keer die kant loodrecht op de zon staat en de andere keer de andere kant.
Maar door dit schuin staan wordt er ahw een cirkel gemaakt aan de basis door het draaien van de aarde om z'n eigen as. Wat we precessie noemen, zeer interessant fenomeen
http://seriewoordenaar.nl/seriewoordenaar/ContentImages/Precessie.gif
medeverantwoordelijk voor natuurlijke ijstijden en "verandering" van de equinoxen, of dan toch welk sterrenbeeld er in de equinox staat om de zoveel duizenden jaren. Onze perceptie van de sterrenhemel verandert eigenlijk hierdoor, maar dat is het minste van onze zorgen als je hierover gaat nadenken... Spijtig dat Einstein het niet verder heeft kunnen uitspitten, want is een mooie uitleg voor heel wat ijstijden en onverklaarbare anomaliën (zoals bv de mammoets uit Siberië)
wim leenaerts
4th June 2007, 09:42
Bedankt voor deze inderdaad interessante informatie.
Ik snap nog steeds niet hoe dit een abrupte klimaatsverandering kan veroorzaken, maar interessant is het wel.
Wouter
4th June 2007, 15:55
=============
It is well-known through continental drift and plate tectonics that the earth’s landmasses are not stationary, but form parts of large, independently moving crustal plates. This motion is, however, very slow by human terms, and the 30 degree shift proposed by Hapgood would take millions, if not hundreds of millions, of years to complete according to plate tectonics.
In the 1950s, Hapgood developed a theory called Earth Crust Displacement (ECD) which could account the shift, and yet not contradict the theory of continental drift. The basic notion of ECD is that the earth’s lithosphere, although composed of individual plates, can at times move as a whole over the asthenosphere.
To better visualize the ECD, consider a loose-fitting jig-saw puzzle on a table. Normally, if one tries to move the puzzle by applying uneven pressure to the pieces, the puzzle crumbles and pieces slide over each other. This simulates plate tectonics and continental drift. Consider the results, however, when a more even force is applied to the puzzle. By pushing evenly on the bottom edge, it is possible to slide the whole puzzle across the table without disrupting the pieces. This is the heart of ECD.
Hapgood claimed that towards the end of the last ice age, around 12,000 years ago, the extensive mass of glacial ice covering the northern continents caused the lithosphere to ‘slip’ over the asthenosphere, moving Antarctica, during a period of at most several centuries, from a position in the middle latitudes to its current location, and at the same time rotating the other continents. Antarctica’s movement to the polar region precipitated the development of its ice cap. Similarly, by shifting the northern ice sheets out of the arctic zone, the end of the ice age was facilitated.
Support for this theory was given in a forward by Albert Einstein to one of Hapgood’s books in 1953:
In a polar region there is continual deposition of ice, which is not symmetrically distributed about the pole. The earth’s rotation acts on these unsymmetrically deposited masses, and produces centrifugal momentum that is transmitted to the rigid crust of the earth. The constantly increasing centrifugal momentum produced in this way will, when it has reached a certain point, produce a movement of the earth’s crust over the rest of the earth’s body... (Hapgood, 1958, p. 1)
The claim is that the great build-up of ice in the northern hemisphere was not situated symmetrically, and that as the earth rotated on its axis, this imbalance caused the lithosphere to ‘slip’ catastrophically, as Hancock states: “much as the skin of an orange, if it were loose, might shift over the inner part of the orange all in one piece.” (Hancock, 1995, p. 10)
Naturally, if Antarctica shifted south, and parts of the northern hemisphere moved out of the arctic zone, this implies other areas must have shifted into the arctic area and become colder.
=============
Maar 'k zeg het, dubieuze theorie die door de wetenschappelijke wereld allesbehalve au sérieux wordt genomen, ondanks het feit dat Einstein er zwaar achter zat:
"I find your arguments very impressive and have the impression that your hypothesis is correct. One can hardly doubt that significant shifts of the crust have taken place repeatedly and within a short time."
"I frequently receive communications from people who wish to consult me concerning their unpublished ideas. It goes without saying that these ideas are very seldom possessed of scientific validity. The very first communication, however, that I received from Mr. Hapgood electrified me. His idea is original, of great simplicity, and - if it continues to prove itself of great importance to everything that is related to the history of the earth's surface. ... I think that this rather astonishing, even fascinating, idea deserves the serious attention of anyone who concerns himself with the theory of the earth's development."
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.