PDA

Bekijk de volledige versie : Indiase krotbewoners weigeren moderne flats


Barst
2nd June 2007, 16:31
Indiase krotbewoners weigeren moderne flats


Mumbai wil een van de grootste sloppenwijken ter wereld platgooien. De bewoners protesteren.


Een van de grootste sloppenwijken ter wereld, Dharavi in de Indiase stad Mumbai (Bombay), gaat tegen de grond om plaats te maken voor zes verdiepingen hoge flatgebouwen. Daar kunnen de 57.000 gezinnen die in de wijk wonen, een gratis appartement krijgen. Maar dat willen ze niet. Zij noemen de flats 'verticale krotten'.

Het plan is om internationale of nationale projectontwikkelaars aan te trekken, die binnen zeven jaar een nieuwe wijk op de 144 hectare van Dharavi moeten bouwen, inclusief scholen, tuinen, medische centra, watervoorzieningen en rioleringen. De projectontwikkelaars krijgen als bonus de gelegenheid extra grond, buiten Dharavi, te kopen voor commerciële projecten. In financiële kranten van een twintigtal landen zijn de eerste advertenties verschenen om projectontwikkelaars te ronselen.

In Dharavi wonen waarschijnlijk meer dan één miljoen mensen. De buurt is gebouwd op een moeras even buiten het centrum van Mumbai. Bij ieder regenseizoen staat het water in de buurt kniehoog. De huisjes zijn piepklein. Met tien mensen slapen in één kamer, is er de regel. Lokale actievoerders wijzen erop dat de meerderheid van de bewoners weigert op te stappen omdat ze vrezen dat ze hun werk zullen verliezen.

De bewoners zijn inderdaad voor het overgrote deel kostwinnaars zoals elektriciens, loodgieters en onderwijzers die naar Mumbai zijn getrokken in hoop op een beter leven. In de wijk woonden oorspronkelijk vooral pottenbakkers, leerbewerkers, meubelmakers en bakkers. 'Hun bedrijven gaan dicht zodra de bouw begint', waarschuwt actievoerder Jockin Arputham. 'Wij zullen inschrijvers uit Europa en China vertellen zich afzijdig te houden.'

De Indische architect Mukesh Mehta (57) is de bedenker van het plan. 'Wat? Zeggen de bewoners nu nog steeds dat ze niet weg willen', vraagt hij in een gesprek met de Nederlandse krant De Volkskrant.

Mukesh Mehta is zwaar ontgoocheld. Negen jaar geleden gaf hij zijn luxeleven op om zich te wijden aan een Mumbai zonder sloppen. Met afgrijzen ziet hij hoe de pottenbakkers van Dharavi hun producten nog altijd maken 'in kleiovens uit de tijd van Alexander de Grote', op binnenplaatsen achter hun woningen waar de lucht verstikt is van giftige dampen. 'Sloppen zijn onmenselijk. Ze passen niet meer in deze tijd.'


DS, 02-06-2007 (jolo)