PDA

Bekijk de volledige versie : Verrassend hoog!


Barst
19th April 2005, 17:39
Acht op tien Vlamingen heeft boeiende job


BRUSSEL - Acht op de tien Vlaamse werknemers ervaren hun job als boeiend en zijn daardoor gemotiveerd aan de slag. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de SERV-STV Innovatie & Arbeid.

Volgens het onderzoek 'Werkbaar werk in Vlaanderen' vindt 81,3 procent van de werknemers op de Vlaamse arbeidsmarkt zijn baan boeiend en is daardoor ook gemotiveerd aan het werk.
Dat percentage verschilt echter van beroepsgroep tot beroepsgroep, zo blijkt. Het grootste aandeel gemotiveerde werknemers is te vinden bij professionals/kaders (88,7 procent) en het kleinste bij arbeiders (75,3 procent). Bij uitvoerend bedienden is 79,7 procent gemotiveerd aan het werk.

Of mensen hun werk graag doen, is vooral afhankelijk van de manier waarop het werk georganiseerd is. Afwisselend werk en goed leiderschap of doelmatige coaching zijn krachtige hefbomen voor boeiend werk, luidt het.

Gemiddeld 91,5 procent van de werknemers met een gevarieerde job en voldoende ondersteuning van hun directe leiding gaat gemotiveerd werken. Bij werknemers die routinematig werk verrichten en onvoldoende steun ondervinden van hun meerderen, ziet men dat percentage afnemen tot een gemiddelde van 29,3 procent.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat gemotiveerde werknemers minder geneigd zijn uit te kijken naar een andere job en ook minder vaak ziek zijn dan hun collega's met motivatieproblemen.

DS, Snelnieuws, 19/04/2005