PDA

Bekijk de volledige versie : Turkse parlementsleden slaags tijdens debat


Barst
29th May 2007, 03:29
Turkse parlementsleden slaags tijdens debat


Turkse parlementsleden zijn maandag met elkaar op de vuist gegaan tijdens een debat over een voorstel om de hele bevolking in plaats van alleen het parlement een nieuwe president te laten kiezen.


Het voorstel, een amendement op de grondwet, is ingediend door de regering van premier Tayyip Recep Erdogan. Zij wil zo een impasse doorbreken die is ontstaan doordat de oppositie haar kandidaat voor het presidentschap, minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül, afwijst.

Het amendement was eigenlijk al door het parlement aangenomen, maar president Ahmet Necdet Sezer sprak er zijn veto over uit. Hij zei dat het indruiste tegen het Turkije's parlementaire stelsel en dat het veel te snel door het parlement was gejaagd.

De regering wil op 22 juli tegelijk parlements- en presidentsverkiezingen houden en de regeringsfracties willen het amendement voor die tijd hebben aangenomen.

Het handgemeen, waar een twaalftal volksvertegenwoordigers bij betrokken was, ontstond toen een van de parlementsleden van leer trok tegen Sezer en de oppositie hem daarop beschuldigde van het beledigen van de president. Het duurde maar kort en na een onderbreking om de gemoederen te laten bekoelen werd het debat hervat.

Sezer kan het amendement niet nog eens terugsturen, maar eventueel wel een referendum over de kwestie uitschrijven. Ook kan hij het Constitutionele Hof vragen te onderzoeken of de parlementaire meerderheid de juiste procedures in acht heeft genomen. (novum/dm)


Blog DM, 28/05/2007 20u55