PDA

Bekijk de volledige versie : Magazine voor middelgrote crimineel...


Barst
19th April 2005, 15:40
Blad van en voor gevangenen


BRUSSEL - ,,Advocaten, rechters, politici, cipiers. Allen geven ze in de media hun mening over de gevangenis. Maar wij, gedetineerden, hebben er ook wel iets over te zeggen.'' Dat zegt Peter Terryn van het Collectief voor gevangenen. Het Collectief wil gedetineerden een stem geven, onder meer door de publicatie van een driemaandelijks blad, Binnen en Buiten.


Het blad draagt de boventitel Gratis magazine voor de kleine hobbyist en de middelgrote crimineel . Het geeft aan dat het blad niet stijf staat van de ernst. Toch is het de nijpende overbevolking in de Belgische gevangenissen die de aanleiding was voor de publicatie van een blad van en voor gevangenen.

Peter Terryn, ex-gedetineerde: ,,Het idee voor het blad is gegroeid na de laatste staking in de gevangenis van Antwerpen in de Begijnenstraat, september vorig jaar. Volgens de wet mag de vrijheidsberoving de enige straf zijn die een gedetineerde wordt opgelegd. Maar de gevangenen zijn het grootste slachtoffer van de overbevolking en stakingen van het gevangenispersoneel. Het bezoekrecht wordt teruggeschroefd, net als de wandelingen en de mogelijkheid om te werken.''


- Er wordt te weinig kritisch bericht over de gevangenissen, schrijven jullie in het eerste nummer.

De enigen die kritisch staan tegenover het nut van de gevangenisstraf zijn de Europese Unie en de Liga voor Mensenrechten. In de Begijnenstraat is er plaats voor 400 gedetineerden, maar er zitten er vaak tegen de 700. De keuken is maar op 600 mensen voorzien. Dat is mensonterend. Wij stellen de vraag of de gevangenisstraf effectief is. De meeste gestraften die de gevangenis binnengaan, komen er niet als betere mensen buiten. We pleiten voor meer alternatieven voor de gevangenis.

- Zoals het elektronisch toezicht?

We zijn geen blinde voorstander van meer controle door de overheid op individuen. Maar dankzij het elektronisch toezicht kan een gestrafte het contact met zijn relaties onderhouden, en dat is van groot belang voor zijn terugkeer in de samenleving. Wij geloven ook sterk in het herstel van de schade die de gestrafte heeft aangericht. Tenslotte zit zestig procent van de gedetineerden in de cel wegens drugsgerelateerde feiten. Als er een legalisering van bepaalde drugs zou komen, komt er heel wat plaats vrij in de gevangenissen.

http://users.telenet.be/underconstructionpage

19/04/2005 (fvg)

©Copyright De Standaard