PDA

Bekijk de volledige versie : Examen politieagent: niet onderschatten!


Barst
19th April 2005, 15:36
Negen op de tien slagen niet voor selectie politieman


BRUSSEL - Negen op de tien kandidaat-politiemannen buizen voor de selectieproef. Vorig jaar stelden 10.000 mensen zich kandidaat voor de job van aspirant-inspecteur, maar slechts 940 konden uiteindelijk tot het politiekorps toetreden, zo blijkt uit een overzicht van de federale politie.


De meeste kandidaten falen tijdens het persoonlijkheidsonderzoek waar vaardigheden zoals stressbestendigheid en teamgeest worden getest. ,,8 procent van de kandidaten aspirant-inspecteur konden vorig jaar de eenjarige opleiding in de politieschool beginnen'', zegt Alain Goergen van de dienst rekrutering en selectie van de federale politie. ,,Ongeveer 90 procent van de kandidaten die de proeven hebben doorstaan, behaalt nadien het diploma.''

De kandidaten leggen vier proeven af. De eerste test cognitieve vaardigheden zoals intellectuele bagage en moedertaal. 65 procent slaagt voor deze proef. De persoonlijkheidsproef is het buisvak: slechts de helft blijft over. Voor de medische proef slaagt 65 procent. Bij de laatste proef verschijnen de kandidaten voor een selectiecommissie waarin een psycholoog en afgevaardigden van de federale en van de lokale politie jureren.

Tijdens de opleiding worden de agenten al betaald. Een ongehuwde leerling verdient 1.253 euro netto. Is hij gehuwd en werkt zijn partner niet, 1.427 euro.


19/04/2005 (jmb)

©Copyright De Standaard