PDA

Bekijk de volledige versie : Blelang & VRT: 't is 'af'...


Barst
19th April 2005, 00:49
VRT scherpt Belang-nota aan


BRUSSEL - Voortaan mogen VRT-journalisten buiten hun uren niet langer debatten modereren tenzij na goedkeuring van het college van de hoofdredacteurs. Ook de regels voor het uitnodigen van Belangers in duidingsprogramma's worden verscherpt. Met deze maatregelen roept het college der hoofdredacteuren Siegfried Bracke tot de orde.


GISTERENMIDDAG vergaderde het college van VRT-hoofdredacteuren. Leo Hellemans (TV-nieuws), Jos Bouveroux (radionieuws) en Kris Hoflack (TV-duiding) werkten aan de verstrakking van de zogeheten Blok-nota (voluit: De VRT en de democratische samenleving ) die haast vier jaar geleden werd opgesteld. Aanleiding van de verscherping is het gedrag van VRT-journalist Siegfried Bracke.

De verstrakking komt er op vraag van VRT-baas Tony Mary. Die zou bijzonder boos zijn over de manier waarop Bracke met Vlaams Belang omgaat. Zo wordt Bracke verweten dat hij Belang-voorman Filip Dewinter een forum gaf van 35 minuten toen tijdens Terzake Zaterdag Eric Antonis, de gewezen Antwerpse schepen van Cultuur, na een misverstand niet kwam opdagen. Die uitzending mocht volgens de VRT-hiërarchie nooit op antenne gekomen zijn. Voorts tilt de openbare omroep ook zwaar aan de opdracht die de journalist aanvaardde van de Knokse Vlaams Belang-afdeling. Bracke ontving 500 euro om begin april een debat tussen Dewinter en Jean-Marie Dedecker (VLD) te modereren.

De drie hoofdredacteuren pasten de Belang-nota op twee punten aan. Voortaan mogen VRT-journalisten niet langer debatten van ,,partij-politieke organisaties'' modereren tenzij met de uitdrukkelijke toestemming van het college der hoofdredacteurs. Door deze expliciete formulering willen Hellemans, Bouveroux en Hoflack vermijden dat voor Vlaams Belang op papier een uitzondering zou worden gemaakt. In de praktijk komt het er wel op neer dat alleen de debatopdrachten van deze extreem-rechtse partij zullen worden geweigerd.

Voorts komen er strengere regels bij de uitnodiging van Belangers in duidingsprogramma's zoals Terzake en De zevende dag . Daarover mag niet langer een enkele eindredacteur (zoals Bracke in het geval van Dewinter) oordelen. Voortaan moet zo'n uitnodiging de goedkeuring wegdragen van het college van de hoofdredacteurs, de chef Binnenland en de eindredacteur van dienst.

Voorlopig gaat het om een ontwerp. Maar de kans is erg groot dat na (de stil gehouden) heisa op de VRT de voorstellen realiteit worden. Strikt genomen is de Belang-nota trouwens een intern document. Dat maakt het voor Vlaams Belang bijzonder moeilijk om de nota bij de Raad van State aan te vechten. Goed drie jaar geleden haalde het protest van het toenmalige Vlaams Blok bij dit rechtscollege niets uit. Volgens de partij is de nota ongrondwettelijk en houdt ze een vorm van censuur in.


19/04/2005 Bart Brinckman

©Copyright De Standaard

Barst
19th April 2005, 15:43
Een debat te veel - Aanval op Bracke past in hetze VTM tegen VRT


BRUSSEL - Een ongewone golf van kritiek aan het adres van Siegfried Bracke noopte de VRT tot bijzondere maatregelen. De VRT-journalist zelf reageert volgende week.


VORIGE week kwam een SP.A-kamerlid in de wandelgangen wat stoken bij enkele VRT-medewekers. Of er geen ambras was in het huishouden na die debatopdracht die Siegfried Bracke van de Knokse afdeling van Vlaams Belang had gekregen? De VRT-mensen namen het voorzichtig op voor hun collega. Zij oordeelden dat een ,,normale aanpak'' beter rendeert dan een baseball-methode. Bovendien waren het de politici zelf die Vlaams Belang de nodige miljoenen bezorgden. Met welk recht oordelen politici dan over de manier waarop het Belang het geld spendeert?

De interesse volgde na een virulente aanval op Bracke in het weekblad Knack . Dat vond het ongehoord dat de VRT-journalist zich had laten betalen. Volgens Rik Van Cauwelaert graaide Bracke ,,ongegeneerd in de stilaan rijke voorziene trog van Vlaams Belang''. De Knack -hoofdredacteur sprak van een overtreding van het ,,journalistieke fatsoen.''

Luttele dagen later meldde Luk Van der Kelen in Het Laatste Nieuws dat de VRT en de loge - ,,vrijzinnig-humanistische kringen waar Bracke doorgaans vertoeft'' - allerminst tevreden waren met de manier waarop hij ,,zwart geld'' verdiende. Volgens de editorialist zou daar nog wel een staartje aan komen. Ook andere kranten hekelden het gedrag van Bracke.

Journalisten schnabbelen wel meer voor politieke partijen. Het modereren van debatten is heel gewoon. Er zijn zelfs verslaggevers die boeken schrijven voor politici om ze vervolgens voor hun krant te interviewen. En wat te denken van journalisten die tegen forse betaling de verruiming van de liberalen met christen-democraten mediatiek hebben begeleid? Het kon allemaal zonder veel rimpels. Zelfs de journalistieke raad voor deontologie besteedde er nooit aandacht aan. Maar Vlaams Belang is natuurlijk geen partij als de andere.

Nu kan de beslissing van Bracke niet echt verbazen. Bij de VRT-nieuwsdienst leeft al langer de gedachte dat een ,,normale aanpak'' van Vlaams Belang ,,betere resultaten'' oplevert. ,,Als die partij ingaat tegen de mensenrechten of de basiswaarden van onze democratie zal ik daarop wijzen. Voor het overige stel ik vast dat in de loop der jaren àlles al geprobeerd is: ontmaskering, verbanning... Allemaal mislukt! Men heeft hen strikt genomen zelfs niet gegeven wat hen aan zendtijd toekwam. En daar zijn ze verschrikkelijk sterk van geworden. Het is ook niet de opdracht van journalisten om opkomende partijen tegen te houden. Bijgevolg stel ik voor: als we nu eens gewoon deden tegen Vlaams Belang,'' vertelde Bracke drie maanden geleden.

Dat ontging Filip Dewinter niet. Na informele gesprekken suggereerde de Belanger zijn Knokse afdeling om Bracke het debat tussen hemzelf en Jean-Marie Dedecker te laten modereren. Dewinter: ,,Dit kwam de geloofwaardigheid sterk ten goede. Bracke twijfelde niet maar heeft zijn job kritisch gedaan. We konden dit toch moeilijk aan Reddy De Mey vragen?''

Dewinter - die nog geen weet had van de VRT-maatregelen - is verbaasd over de manier waarop er in de media met Bracke wordt afgerekend. ,,De revolutie slacht zijn eigen kinderen af. Ook tijdens het Terzake -gesprek met mezelf wist Bracke dat hij last zou krijgen. 'Hier zal ik op worden afgerekend', zei hij. Maar hij gaf me zijn woord dat de uitzending op antenne zou komen. Dat is ook gebeurd.'' De Blokvoorman hoopt dat Brackes houding navolging krijgt.

Het was opvallend dat een katholieke en een loge-journalist (Van Cauwelaert en Van der Kelen) elkaar vonden. Maar de aanval kan niet los worden gezien van de toenemende hetze die de Vlaamse Mediamaatschappij, met Roularta (Knack) en De Persgroep (Het Laatste Nieuws) als aandeelhouders, tegen de openbare omroep voert. Volgens de VMMa krijgt de VRT veel te veel overheidsgeld en werkt de omroep marktverstorend.

Dit najaar moet VRT-baas Tony Mary met Vlaams mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) rond de tafel zitten over een nieuwe beheersovereenkomst. Het is dus begrijpelijk dat Mary niet opgezet is met de manier waarop zijn sterverslaggever in het oog van een mediastorm is terechtgekomen. Bracke zelf wilde gisteren niet reageren. Hij geeft de primeur aan het weekblad Humo, dat volgende week verschijnt.


19/04/2005 Bart Brinckman

©Copyright De Standaard