PDA

Bekijk de volledige versie : Is er al een 'anti-Nobelprijs'?


Barst
17th April 2005, 04:55
'Gemeenste sheriff' VS zet gevangenen in het roze


Joe Arpaio laat zijn gevangen met alleen roos ondergoed opdraven.Sheriff Joe Arpaio van het district Maricopa in Arizona blijft verwoede pogingen ondernemen zijn door hem gekoesterde reputatie als "gemeenste sheriff van de VS" waar te maken. De overtuigde Republikein -de partij van huidig president Bush- liet honderden gevangenen enkel gekleed in roos ondergoed in alle openlijkheid naar een nieuwe gevangenis marcheren. De gedetineerden werden ook verplicht roze badsloffen te dragen. Zelfs de handboeien waren in de holebikleur geschilderd, zo meldden Amerikaanse media.

Chain gang
Arpaio is sinds begin jaren negentig de ijzeren, vaak zelfs stalen arm der wet in Maricopa County. Net zo lang breekt hij zich continu het hoofd hoe hij met vernederingen van zijn gevangenen de krantenkoppen kan halen. Zo liet hij in de broeiende zomerhitte ooit duizend 'jailbirds' in een tentenkamp slapen. Hij verbood het gebruik van koffie en sigaretten (dat laatste is inmiddels een globale praktijk geworden, ook voor niet-gedetineerden), liet de gevangenen in een 'chain gang', aan elkaar geketend, straatwerken uitvoeren en beperkte het televisieaanbod tot de avonturen van Lassie en al even inspirerende toespraken van een Republikein over de "waarden van de Amerikaanse democratie". Omdat Arpaio een broertje dood heeft aan discriminatie, zette hij in 1996 ook vrouwelijke gevangenen in chain gangs aan het werk.

Veiligheidsmaatregel
De "stunt" van vrijdag was niet geheel nieuw: Arpaio's gevangenen moeten al een tijdje roos ondergoed onder hun traditionele gevangenisplunje dragen. Aan de krant The Arizona Republic praatte Arpaio zijn optreden goed als een "veiligheidsmaatregel": "In normale kledij kunnen de gevangenen van alles verstoppen. Enkel gekleed in hun ondergoed kan dat niet. En ze zullen er toch niet van sterven om in dit stralend weer enkele straten te doorkruisen in hun ondergoed".

Rehabilitering
Ook voor zijn volgens sommigen mensonterende optreden kan de Meanest Sheriff of the USA een vorm van verklaring uit de hoge hoed toveren. Door de gevangenen het leven zo zwaar mogelijk te maken, "gaan ze de gevangenis haten en alles doen om nooit meer achter de tralies te belmanden". Dat aankweken van een Pavlov-reflex noemt Arpaio trots "rehabilitering".


(MAE, belga), Weblog HLN, 16/04/05 20u28