PDA

Bekijk de volledige versie : Duitsers ontzet over 'snuffelstaat'


Barst
24th May 2007, 13:47
Duitsers ontzet over 'snuffelstaat'


In Duitsland woedt een felle controverse over 'geursporen' die de politie verzamelt bij mogelijke betogers tegen de G8-top.


De Duitse politie viel onlangs binnen bij extreemlinkse jongeren van wie gewelddadig protest wordt gevreesd tegen de G8-top in Heiligendamm van 6 tot 8 juni. Het blijkt nu dat de politie ook 'geurstalen' heeft genomen, zodat politiehonden efficiënter de verdachten uit betogingen kunnen halen.

'Geurstalen' waren vooral populair bij de Stasi, de geheime dienst van het voormalige communistische Oost-Duitsland, die in potjes lichaamsgeuren van dissidenten bijeenbracht. De Stasi verzamelde daarvoor zelfs onderbroeken, nu heeft de politie de stalen afgenomen via speciale metalen buisjes die in de handen werden gedrukt.

Het debat splijt ook de Duitse regering. De minister van Binnenlandse Zaken, de christendemocraat Wolfgang Schäuble (CDU), ziet geen graten in de snuffelpraktijken. Op de G8-top worden naast leiders als George Bush en Vladimir Poetin ook 100.000 tegenbetogers verwacht en 'dan moet de politie adequate maatregelen nemen', aldus Schäuble.

Maar de minister van Justitie, de sociaaldemocrate Brigitte Zypries (SPD), zei dat 'dit een zeer slechte smaak in haar mond laat'.

Helemaal ontzet zijn de Oost-Duitse politici. Wolfgang Thierse, vice-voorzitter van de Bondsdag en oud-DDR-criticus, zei dat 'het al erg genoeg is dat ik rondom het congresterrein (van de G8-top) een kilometerslang metalen hek zal moeten verdragen dat me ook al doet denken aan de Muur uit de DDR-tijd.' (jdc)


DS, 24-05-2007