PDA

Bekijk de volledige versie : Maakt Danneels kans?


Barst
16th April 2005, 16:48
Voor de Nederlanders blijkbaar wel (zie http://www.hln.be/hln/cch/det/art_49237.html, en daarbinnen http://www.katholieknederland.nl), maar of dat een goede predictor is?? En zo simpel is het natuurlijk allemaal niet (zie http://www.standaard.be/extra/paus/ - is deze laatste site ook toegankelijk voor niet-DSabonnees??).

Daarbij: zou Danneels wel een goede paus zijn? Geven we niet te snel de voorkeur aan Danneels vanuit een soort 'Poolse reflex' (='t is ene van bij ons, dus 't zal wel ne goeie zijn, of blijkbaar ook goed genoeg: zijne naam lijkt op die van mij - http://www.deuceofclubs.com/danneels/danneels.htm)? Of verkiezen we Danneels om de Kerk vooral te behoeden voor 'old-cons' als Ratzinger en consoorten?

Maar als het (weeral) iemand is uit het 'oude continent', doen we dan nog wel recht aan de aspiraties van een wereldkerk waar Europa inmiddels meer en meer naar de achtergrond verdrongen wordt ten voordele van Afrika en vooral Zuid-Amerika? Een niet-blanke paus zou een belangrijk signaal kunnen zijn van de integratie van Rome in de 'globale' wereld van vandaag... Anderzijds: is de kerk daar echt al wel klaar voor?

Vooral veel meer vragen dus dan antwoorden, en de komende dagen wellicht ook veel meer speculaties dan wat dan ook... Ik heb het idee dat een echte 'poll' hier niet echt relevant is, commentaar allicht des te meer...

wim leenaerts
16th April 2005, 17:07
Ik hoop op een zwarte paus !
ik ken trouwens danneels niet goed genoeg om te weten of hij een goede paus zou zijn of niet. Wat zou hem zo goed maken voor dit ambt?

Barst
16th April 2005, 18:30
[FONT=Trebuchet MS]Ere wie ere toekomt: dé website waar je over de komende pauskeuze zowat alles kan vinden, luidt naar de naam:[/FONT]
http://conclaaf.blogspot.com/

Barst
18th April 2005, 01:05
Gezocht: een paus (m) ROME


ROME - Vaticaanstad heeft er sinds dit weekeind een bezienswaardigheid bij: een schoorsteentje op het dak van de Sixtijnse kapel. In die kapel begint vandaag het conclaaf dat een opvolger moet kiezen voor de overleden paus Johannes Paulus II. De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger (78) gaat binnen als paus - wat volgens het aloude spreekwoord zou betekenen dat hij straks weer buitenkomt als kardinaal.


DE linkerkant van het Sint-Pietersplein is de beste kant om het schoorsteentje te zien waaruit normaal deze week de witte rook moet komen - de conclaven van de twintigste eeuw duurden nooit langer dan vier dagen. Vanop het plein wijzen vingers en paraplu's in de richting van het gebouw rechts van de basiliek. ,,Zie je die vlaggenmast vooraan? Links ervan moet je kijken.'' Een Brits echtpaar vraagt of ik een foto kan nemen van hen - mét schouw als het even kan. Tv-ploegen hebben in die hoek hun tenten opgeslagen op (dure) dakterrassen met zicht op de kapel.

Er lopen opvallend veel Duitse groepen in Rome rond. Hopen zij op de conservatieve kardinaal Joseph Ratzinger die de centrale rol van de curie en het Vaticaan verdedigt? Een groepje Duitsers gelooft er niet in: ,,Te veel Italianen in het conclaaf, te weinig Duitsers.'' En zelf zijn ze er ook niet echt voor te vinden: ,,Hij zal geen hervormingen doorvoeren.''

Toch is dit misschien wel de enige zekerheid bij het begin: er is een clan-Ratzinger binnen het conclaaf. Hoe groot die is, zal voor de 115 kardinalen mogelijk vanavond al duidelijk worden, tenzij de eerste stemronde toch pas dinsdag wordt gehouden. Vandaag is er eerst een mis in de Sint-Pietersbasiliek, pas in de late namiddag gaan de kardinalen naar de Sixtijnse kapel, waar ze met het zingen van het ,,Veni Creator'' de hulp van de Heilige Geest zullen inroepen en de eed van geheimhouding zullen afleggen.

Of de 78-jarige Italiaanse kardinaal Carlo-Maria Martini effectief gepoogd heeft om tijdens het preconclaaf steun te werven rond een meer hervormingsgezinde tegenkandidaat, zoals de Italiaanse media schreven, is veel minder zeker. Laat staan dat duidelijk is om wie het zou gaan.

Martini, die wegens zijn wankele gezondheid geen kans maakt, komt eerder op voor de collegialiteit, zeg maar een grotere decentralisering binnen de Kerk. Als er een tweede zekerheid is, dan is het wel dat dit thema van centralisme/collegialiteit een van de weinige grote discussiethema's is onder de kardinalen.

Overigens schreef Johannes Paulus II in zijn document Universi Dominici Gregis uit 1996 over het verloop van de pausverkiezing dat de kardinalen zich niets mogen aantrekken van de ,,suggesties van de massamedia''.

,,Ik ben ervan overtuigd dat de dynamiek pas op gang komt na de eerste stemronde'', verklaarde Toon Osaer, de woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels, gisteren. Danneels ging gisteravond binnen in het Domus Sanctae Marthae, waar alle kardinalen tijdens het conclaaf logeren. ,,Ongedwongen en niet gespannen. We hebben geen scenario's klaarliggen.''

Toch denkt ook priester Alphonse uit Burkina Faso dat Danneels een goede paus zou zijn. Maar zou hij niet liever een Afrikaan zien? ,,Dat is niet belangrijk. Belangrijk is de heiligheid van de nieuwe paus, niet waar hij vandaan komt.''


18/04/2005 Bart Beirlant

©Copyright De Standaard

Barst
19th April 2005, 00:56
Marsrichting: conservatief - Homilie kardinaal Ratzinger leek bijwijlen campagnespeech


BRUSSEL - Joseph Ratzinger, topkandidaat voor de tiara, vroeg zijn collega's om voor het conclaaf geen uitspraken te doen. Maar zelf zette hij gisteren, in de eucharistie voor de pausverkiezing, de toon met een hardline pleidooi voor het ,,ware geloof''.


WE gaan naar de dictatuur van het relativisme'', zei Ratzinger in zijn homilie tijdens de mis in de Sint-Pietersbasiliek, ,,dat niets voor zeker aanvaardt en dat als hoogste doel het eigen ego en de eigen wensen stelt.'' Hij ging verder: ,,Een duidelijke overtuiging hebben, gebaseerd op de geloofsbelijdenis van de kerk, krijgt vandaag het etiket fundamentalisme opgeplakt. Terwijl relativisme de enige aanvaardbare houding lijkt te zijn geworden.''

Ratzinger waarschuwde de 114 andere kardinalen voor de bedreigingen waartegen de nieuwe paus de katholieke kerk moet beschermen en somde op: sekten en vele filosofische en politieke strekkingen sinds de Verlichting - marxisme, liberalisme, atheïsme, agnosticisme, collectivisme, ,,radicaal individualisme'', ,,vaag religieus mysticisme''. En verder relativisme (de idee dat er geen absolute waarden zijn) en syncretisme (de combinatie van verschillende geloofsovertuigingen of -praktijken). De kerk moet volgens hem vechten tegen ,,trends en nieuwigheden''.

De waarschuwing van Ratzinger is opvallend, zo vlak voor de 115 kardinalen zich moesten terugtrekken in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan om te beginnen aan de pausverkiezing. Wilde Ratzinger zichzelf hiermee als voornaamste papabile presenteren? Hij gaat als een van de favorieten het conclaaf in en de homilie leek bijwijlen een campagnespeech.

Het lijkt er vooral op dat hij de marsrichting voor de katholieke kerk onder de nieuwe paus wil aangeven: die moet de strikte doctrinaire lijn van Johannes Paulus II handhaven, met onder meer een strakke opstelling tegenover abortus, contraceptie en de rol van vrouwen in de kerk.

Als hoofd van de congregatie voor de geloofsleer was Ratzinger onder Karol Wojtyla dé bewaker van de doctrine. Hij schreef het beruchte document 'Dominus Iesus' waarin het Vaticaan stelt dat de katholieke leer de enige en juiste weg is.

Ratzinger maakte in zijn preek geen melding van thema's die andere kardinalen hebben aangekaart: armoede, de islam, de bio-ethiek of hervormingen in de kerk.

De richting-Ratzinger is er een die onder de vele conservatieve kardinalen op applaus kan rekenen. Minder gelukkige gezichten moeten er gisteren zijn geweest onder de progressieve fractie. Die leek met de Belgische kardinaal Godfried Danneels, die de dag voor de begrafenis van Johannes Paulus II een persconferentie gaf voor de internationale media, een stem te hebben, met onder meer zijn pleidooi voor decentralisering en een duidelijke rol voor vrouwen. Hun vrees is dat een conservatieve paus zeker in Europa nog meer katholieken de kerk zal uitjagen.


19/04/2005 (ivd, domi)

©Copyright De Standaard