PDA

Bekijk de volledige versie : Bange wezels!


Barst
13th April 2005, 18:11
Ayaan Hirsi Ali niet welkom als buurvrouw


De Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali van de liberale VVD is niet welkom in een appartementencomplex in Den Haag. De vereniging van eigenaren van het complex is fel gekant tegen de komst van Hirsi Ali, uit vrees voor aanslagen.

"We hebben veel geld betaald voor deze appartementen, juist om hier rustig en veilig te kunnen wonen. Nu moeten we rekening houden met terroristische acties. Van ons hoeft deze mevrouw hier echt niet te worden ondergebracht", aldus één van de nieuwe buren van Hirsi Ali aan de Nederlandse krant De Telegraaf.

Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft deze maand voor negenhonderdduizend euro een appartement in een flatgebouw in Den Haag gekocht om het Nederlandse kamerlid van Somalische afkomst veilig te kunnen huisvesten. Hirsi Ali ontving in het recente verleden bedreigingen van radicale moslims.

Weblog HLN, 13/04/05 10u58

Barst
15th April 2005, 03:37
Informatie over nieuwe buren doet meer kwaad dan goed


Een gezin in Den Bosch is vorige week het huis uit gepest, nadat de buurt in een tv-programma over hun wijk hadden gezien dat daar een vader woonde die zijn stiefdochter seksueel had misbruikt. Nederland vergaapte zich vervolgens aan beelden van opgewonden en emotionele Bosschenaren uit 'probleemwijk' Bartjes-Zuid. Zij uitten in fraai dialect hun afkeer van 'zo'n vieze vent'. Een paar weken eerder liepen bewoners van een niet al te dure straat in Venlo te hoop tegen de inrichting van een tbs-huis voor twee bijna uitbehandelde tbs'ers.


De chiquere pendant van dit soort volkswoede doet zich momenteel voor in een villawijk in Sittard. Sommige kopers zijn zich rot geschrokken dat in hun kleine, dure wijkje zes van de 36 huizen zijn gekocht door een stichting voor verstandelijk gehandicapten. Er komen 24 mensen met een verstandelijke beperking te wonen en het groepje kopers wil dat de gemeente ingrijpt om te voorkomen dat zij deze mensen in hun mooie buurt krijgen. De villabewoners vrezen overlast en waardevermindering van hun huis.

De kopers beklagen zich dat zij niet zijn ingelicht over hun nieuwe buren, die ietsje anders zijn dan zijzelf. Dat gebrek aan informatie is een klassiek verwijt maar sterk is het niet. Autoriteiten laten zich door dit 'had ik het maar geweten'-argument veel te snel in het defensief drukken en zeker in dit geval ligt dat helemaal niet voor de hand. Inlichtingen hebben al gauw de trekken van een waarschuwing. En het is eenvoudigweg niet hard te maken dat verstandelijk gehandicapten meer overlast geven dan huilbaby's, tieners met brommers of een ruziënd echtpaar naast de deur. Met buren kun je het treffen en niet, dat is geen zaak voor de overheid.

De gevreesde waardevermindering van hun huizen werken de klagers voornamelijk zelf in de hand. Hadden ze het nergens over gehad, dan had niemand eraan getwijfeld dat het in Villawijk 't Hof Kollenberg in Sittard plezierig wonen is.

Het nu uit Bartjes-Zuid gevluchte gezin in Den Bosch werd pas een probleem nadat de vader bij SBS6 zijn antecedenten bekendmaakte. In deze informatiesamenleving is kennis en inspraak van de burger het hoogste goed, maar de keerzijde is dat er problemen worden gecreëerd in plaats van opgelost. Onwetendheid heeft soms haar voordelen en is in gevallen dat angst irreëel is, verre te verkiezen boven doorgeslagen openheid.


Trouw, 15-04-2005