PDA

Bekijk de volledige versie : Geen plaats voor God in nieuwe Europese grondwet


Barst
16th May 2007, 01:06
Geen plaats voor God in nieuwe Europese grondwet


In de herziene versie van de Europese grondwet komt geen verwijzing naar God of de Europese christelijke wortels te staan. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gezegd tegen een groep van twintig Europese religieuze leiders.


Merkel had een dergelijke verwijzing naar het christendom graag wel in de grondwet gezien, zei zij, maar er is weinig animo bij de andere Europese regeringen om de onderhandelingen over het wel of niet opnemen ervan te hervatten.

Ze zei dat ze wel haar best zou doen om een referentie aan de waarde van religie voor de gemeenschap - een opmerking die staat in het tweede deel van het document - te behouden. "Helaas kan ik op niet meer hopen dan dat", zei Merkel. De religieuze leiders waren bijeen in Brussel om met EU-functionarissen van gedachten te wisselen over hoe de betrekkingen tussen Europese moslims, christenen en joden kunnen worden verbeterd.

Religieuze organisaties, en onder meer wijlen paus Johannes Paulus II, probeerden bij EU-leiders een verwijzing naar de Europese christelijke wortels los te peuteren. Polen, Italië en de christen-democratische CDU van Merkel waren daarvan ook voorstander. Ze werden echter gedwarsboomd door Frankrijk, België en andere landen die meenden dat dat discriminerend zou zijn voor aanhangers van andere geloven dan het christendom, en vreesden dat de scheiding van kerk en staat erdoor in het gedrang zou komen. (novum/hln)


Blog HLN, 15/05/07 20u58

AnsWi
21st May 2007, 00:24
Waarom zou er in de Europese grondwet een verwijzing naar een of andere godsdienst moeten staan?
We leven vandaag in de 21e eeuw. Hoewel godsdienstige leiders nog vaak een belangrijke rol spelen en invloedrijk zijn, kunnen we bezwaarlijk zeggen dat hun geloof ‘het’ geloof van Europa is.
We zijn vandaag te verschillend in geloof en cultuur. We krijgen ene grabbelton vol geloven en idealen aangeboden en kiezen wat ons bevalt.
Moet iedereen die een andere keuze maakt dan dat ene geloof dan worden gestraft?

Ik ben blij dat België zich heeft verzet tegen het voorstel om christelijke verwijzingen in de Europese grondwet te plaatsen.
Discriminatie in bij wet verboden. Dan moeten de grote leiders zich daar toch ook aan houden?