PDA

Bekijk de volledige versie : Streng, maar rechtvaardig?


Barst
29th July 2004, 18:09
Amerikaanse tiener kan scheiden van vader


De veertienjarige Amerikaan Patrick Holland mag scheiden van zijn vader. Die heeft deze week zijn ouderlijke rechten opgegeven voor de rechtbank van Canton, in de staat Massachusetts.

De scheiding is een wereldprimeur.

De tiener had zich voorbereid op een lange juridische strijd. Maar in de rechtszaal bleek Daniël Holland vlot bereid afstand te nemen van zijn zoon. Dat verklaarde Patricks pleegvader Ron Lazisky na afloop van de gesloten zitting.

Patrick had de scheiding aangevraagd omdat hij vond dat Daniël het recht verloren had om vader te zijn. Aanleiding was de moord die Daniël Holland in oktober 1998 beging op Patricks moeder Liz.

Het koppel lag in scheiding toen Daniël Holland het huis van Patricks moeder binnendrong.

Hij joeg de vrouw de trap op, schoot acht keer op haar en sloeg dan met het geweer op haar hoofd. De toen achtjarige Patrick ontdekte het ontzielde lichaam de volgende ochtend.

Hoewel Holland een levenslange straf uitzit in de gevangenis Souza-Baranowski Correctional Center in Massachusetts en geen mogelijkheid heeft om voorwaardelijk vrij te komen, vond Patrick dat niet genoeg. Het stoorde hem mateloos dat Holland zich op de hoogte kon stellen van zijn welzijn.

De man had namelijk toegang tot de schoolrapporten van zijn zoon en tot de gesprekken die Patrick had met een psycholoog. Daar maakte Holland dan ook gretig gebruik van. Zo informeerde hij hoe Patrick het deed op school, vooral op sportgebied, en hoe de therapie vorderde.

Patrick liet daarover zijn ongenoegen blijken, maar de sociale dienst zei dat dat nu eenmaal de wet was. Daarom riep de jongen de hulp in van de rechtbank. Want tot zijn achttiende wilde hij niet wachten om elke band te verbreken. (TS)


De Morgen, 29/07/2004