PDA

Bekijk de volledige versie : Scholen passen noodgrepen toe tegen te weinig les


Barst
10th May 2007, 00:39
Scholen passen noodgrepen toe tegen te weinig les


Een vader met kinderen op een school in Zwolle windt zich op over ieder lesuur dat uitvalt. Zijn teller staat op zeventig dit jaar, voor één kind.
Zijn ergernis ontstond vorig jaar, toen zijn dochter in de brugklas zat op het Meander, een middelbare school in Zwolle. „Er vielen ongelooflijk veel lessen uit”, zegt Erik Stulen. „En dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.”


Stulen besloot dit schooljaar precies bij te houden hoeveel les zijn kinderen krijgen. Dat leverde een lange lijst van uitgevallen lessen op. Studiemiddagen van het personeel, de kerstmaaltijd voor docenten, een docent op werkweek in de Ardennen, rapportvergaderingen – er zijn redenen te over voor lesuitval. In de klas van Stulens dochter zijn tot nu toe zestig lesuren uitgevallen, in de klas van zijn zoon staat de teller op zeventig.

Stulen staat met zijn bezwaren niet alleen. Ouders met schoolgaande kinderen in het voortgezet onderwijs klagen steen en been over de regelmaat waarmee scholen hun leerlingen naar huis sturen. Ook het feit dat er vaak al weken voordat de zomervakantie officieel begint geen lessen gegeven worden, roept ergernis op.

Die ouders krijgen steun van de onderwijsinspectie. Een jaar geleden deed die een steekproef onder 75 scholen. Slechts twee daarvan voldeden aan de wettelijke vereisten op het gebied van onderwijstijd. Een nieuwe steekproef, halverwege dit schooljaar, wees uit dat bijna alle scholen nu bezig zijn zich aan die vereisten aan te passen, maar dat ze nauwelijks resultaat boeken. Veel scholen halen nog steeds niet de 1040 uren die in de onderbouw voorgeschreven zijn.

De scholen staan onder druk, want het ministerie van onderwijs heeft gedreigd dat scholen die zich niet aan de wet houden, een boete zullen krijgen.

Dat dreigement leidt slechts tot „door niemand gewenste creatieve noodgrepen”, schreef de organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, kort geleden aan staatssecretaris Van Bijsterveldt. Die 1040-urennorm is geen garantie voor goed onderwijs en evenmin de juiste remedie tegen lesuitval, stelde die raad. Tegelijk weet de raad: „Die 1040 uur deugt niet, maar is wel de politieke realiteit.”

Dat heeft ook het Meander begrepen. Met een serie maatregelen (minder vrije dagen, langere lesdagen) zorgt de school ervoor dat ze dit schooljaar alsnog aan de normen voldoet. „Maar we trekken een zware wissel op onze docenten”, zegt rector Léon Lucas. „Sommigen moeten meer uren maken dan waarvoor ze aangesteld zijn.”

Het Meander zal zijn docenten die extra uren wel uitbetalen – en dat kost meer dan de school kan betalen. „Daarom moeten we volgend jaar andere maatregelen nemen”, aldus Lucas.

Volgens vader Stulen komt het Meander ook mét de aangepaste roosters niet aan de vereiste uren. Maar daarvan is rector Lucas niet onder de indruk. „Wij houden zelf minutieus bij hoeveel uren er daadwerkelijk gegeven worden. De inspectie heeft onze aanpassingen goedgekeurd. Die kan echt wel beoordelen of wij onze zaken op orde hebben.”


Trouw, 10-05-2007