PDA

Bekijk de volledige versie : Suske en Wiske waarschuwen voor gevaarlijke websites


Barst
8th May 2007, 09:02
Suske en Wiske waarschuwen voor gevaarlijke websites


Suske en Wiske zijn ingeschakeld door Stichting ’Kennisnet Ict op school’ om kinderen tips te geven over hoe ze zich kunnen wapenen tegen de risico’s van internet. Gisteren presenteerde de stichting het album ’De Sinistere Site’ op een Amsterdamse school.


In het album is Wiske zo eigenwijs om een gevaarlijke site te bezoeken, waardoor ze in allerlei narigheid belandt. „Deze strip is een laagdrempelige manier om kinderen te leren hoe ze wijs om kunnen gaan met internet”, zegt Merel Eilander, woordvoerder van Kennisnet.

Het stripverhaal is vergelijkbaar met een willekeurige Suske & Wiske. Het zal vooral kinderen aanspreken die al internet gebruiken, of daar over nadenken. De auteurs vermoeden daarom dat de grootste lezersgroep tussen de 8 en 14 jaar oud is.

Achterin het stripboek staan er tips voor als je het internet op gaat: „Je wachtwoord is als je tandenborstel: alleen voor jou!” Ook waarschuwen ze voor e-mails van onbekenden: „Stel jezelf de vraag: ’Wat zou ik doen als er een vreemdeling aanbelt?’ Gebruik op internet ook je gezonde verstand.”

Alle basisscholen krijgen drie exemplaren van het album, alsook de onderbouw van alle middelbare scholen. Ouders kunnen het stripboek online bestellen. In België is het boek vorig jaar al uitgedeeld aan alle twaalfjarigen. De Vlaamse minister van Informatisering, Peter Vanvelthoven, had opdracht gegeven om het album te maken.

In de monitor Internet en Jongeren staat dat ruim 30 procent van de Nederlandse tieners van 11 tot en met 15 jaar zich minstens één keer per maand beledigd of grof behandeld voelt via internet. Van de kinderen uit groep 7 voelt 37 procent zich daar niet veilig.

Op scholen bestaat volgens Kennisnet een grote behoefte aan voorlichting over veilig internetten. Ook ouders kloppen bij scholen aan voor informatie over hoe hun kinderen het beste met internet om kunnen gaan. Pesten via internet komt steeds meer voor en ’schelden doet wel pijn’, aldus Eilander. Leerlingen zijn op internet vaak te goed van vertrouwen, waardoor iemand anders met hun gegevens aan de haal kan gaan.

Meer informatie: www.sinisteresite.nl


Trouw, 08-05-2007

wim leenaerts
8th May 2007, 10:34
Als de strip van dezelfde kwaliteit is als de rest van de albums sinds het heengaan van Willy Vandersteen vrees ik ervoor...
Afgezien daarvan wel een goed idee denk ik.