PDA

Bekijk de volledige versie : Recordaantal gevangenen


Barst
8th April 2005, 23:45
Recordaantal gevangenen


Begin deze week zaten er welgeteld 9.430 mensen in Belgische gevangenissen, een absoluut historisch record. Dat zijn er 100 meer dan op 1 maart. De regering-Verhofstadt geraakt geen stap verder bij het indijken van de overbevolking van onze gevangenissen.


De diensten van vice-premier Laurette Onkelinx (PS) bevestigen en actualiseren de cijfers van het NIS, het Nationale Instituut voor de Statistiek: sinds 2002 worden de gevangenissen overrompeld. Zelfs de bijkomende capaciteit met zo'n 250 'bedden' door de ingebruikname van de nieuwe gevangenis van Hasselt zal snel ontoereikend zijn.

Toch valt één lichtpunt te noteren: de opvallende toename van het aantal veroordeelden dat tegenwoordig met een elektronische enkelband naar huis wordt gestuurd. Midden februari moest Onkelinx nog toegeven dat er in de praktijk niet meer dan 217 enkelbanden in gebruik waren. Inmiddels zijn er dat 340 en Onkelinx wil snel de 450 halen om tegen het einde van de legislatuur 1.000 elektronische toezichten te scoren.

Maar ook dit lichtpuntje wordt verduisterd door de niet te stuiten toestroom naar de gevangenissen. Bijgevolg zet Onkelinx alles op meer structurele oplossingen. Ze verwacht veel van haar pogingen tot het indijken van de voorhechtenis.

Onkelinx wil ook veel meer alternatieve werkstraffen opleggen.


08/04/2005 (fds)

©Copyright De Standaard