PDA

Bekijk de volledige versie : Blunder van Soziale Zaken...


Barst
29th July 2004, 19:04
Hopelijk trekken 'ze' de nodige lessen hieruit...

PS Artikel uit De Morgen: die gasten hebben zopas hun website vernieuwd, en er blijkt een veel groter deel dan tevoren 'on-line' beschikbaar, zowel voor u als voor mij dus...

Farmareus kreeg cadeau van 22,8 miljoen euro

BRUSSEL Eigen berichtgeving Sybille Decoo


Door het bijnamonopolie dat het kabinet Sociale Zaken een jaar lang toestond aan farmareus Merck Sharpe & Dohme (MSD) voor de terugbetaling van zijn cholesterolverlager Zocor heeft de ziekteverzekering, en dus de belastingbetaler, minstens 22,8 miljoen euro te veel uitgegeven.

Volgende zondag, op 1 augustus, wordt de voorkeursbehandeling opgeheven.

Dan treedt het ministerieel besluit in werking dat minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) na zware kritiek heeft doorgevoerd en waardoor nu ook de goedkopere generische alternatieven terugbetaald worden.

Het vorige besluit dateerde nog maar van 1 juli 2003, en werd door ex-minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) voorbereid en na de federale verkiezingen doorgevoerd door zijn opvolger Rudy Demotte (PS). De maker van Zocor kreeg toen een quasimonopolie op de markt van de cholesterolbestrijding maar moest in ruil zijn prijs verlagen.

Dat besluit had exact het tegenovergestelde effect van wat de paars(-groene) regeringen beoogden, namelijk een besparing realiseren in de gezondheidszorg door voorrang te geven aan goedkopere maar kwalitatief gelijkwaardige ge nerische geneesmiddelen boven de merkmiddelen. De verkoop van Zocor schoot de hoogte in, de verkoop van de generische concurrenten halveerde.

Nu er vanaf volgende week zeven concurrenten meedingen, verlaagt MSD zijn prijs in één klap van 78,33 naar 46,27 euro voor een grote verpakking.

Daarmee is Zocor nog altijd duurder dan de goedkoopste generische cholesterolverlager (32,65 euro). “MSD heeft het afgelopen jaar naar schatting een half miljoen he doosjes Zocor verkocht. Afgaande op de prijs van het goedkoopste generische middel heeft de ziekteverzekering dus 22,8 miljoen euro (of ruim 920 miljoen oude Belgische franken, SD) zuiver cadeau gedaan aan één Amerikaanse farmamultinational”, zegt dokter Dirk Van Duppen, die de berekening maakte en de ministers destijds samen met professor Patrick Van der Stuyft waarschuwde voor zo’n scenario. “Minstens” zoveel gemeenschapsgeld is er verspild, want het kan nog beter, vindt Van Duppen. “Indien de overheid de echte vrije concurrentie zou organiseren, zoals in Nieuw-Zeeland, waar na een openbare aanbesteding enkel het goedkoopste maar kwalitatief evenwaardige product voor terugbetaling in aanmerking kwam, dan zou een cholesterolverlager nog maar 25,20 euro kosten.” Er was dan 26,6 miljoen uitgespaard.

De ‘cholesterolmarkt’ is in België goed voor zo’n 600.000 patiënten.


Morgen, 29/07/2004