PDA

Bekijk de volledige versie : 'Linkse' profs onder vuur...


Barst
8th April 2005, 23:41
Linkse prof moet mond houden


Een conservatieve beweging in Amerika die studenten via wetgeving wil beschermen tegen 'linkse indoctrinatie' in collegezalen krijgt steeds meer de wind in de zeilen. Staten bespreken wetsvoorstellen die studenten in staat stellen hoogleraren aan te klagen die hun eigen mening opdringen.


IN Florida maakte het Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden Dennis Baxley zich sterk voor wat hij een 'charter van academische rechten' noemt. Studenten moeten worden beoordeeld 'zonder discriminatie'. Een prof mag een student, wiens overtuiging hem niet aanstaat, niet terugpakken bij het cijfers geven.

Ook hebben studenten recht op bescherming tegen leraren ,,die steeds controversiële onderwerpen in de les introduceren of studiewerk opgeven dat geen relatie heeft met het onderwerp van de cursus en geen legitiem pedagogisch doel dient.'' De hoogleraar moet een 'neutrale positie' innemen bij politieke of religieuze debatten en elke visie aan bod laten komen, wil Baxley.

In de praktijk betekent dat volgens de afgevaardigde dat het scheppingsverhaal naast de evolutietheorie bij biologie aan bod moeten komen. Hoogleraren mogen niet langer president Bush of de oorlog in Irak bekritiseren, tenzij dat echt bij de cursusstof behoort.

Herhaaldelijke linkse commentaren zouden veel rechtse studenten wegjagen.

Ook mag het niet meer voorkomen dat, zoals vorig jaar, de universiteit van Zuid-Florida documentairemaker Michael Moore alleen vraagt voor een anti-Bush verhaal, vinden de voorstanders. Deze universiteit had meteen ook een rechtse spreker moeten uitnodigen voor de benodigde 'diversiteit van opinies'.

Het Huis van Afgevaardigden van Maine bespreekt een vergelijkbaar charter, terwijl actiegroepen in andere staten Republikeinen onder druk zetten om de zaak op de agenda te zetten. In Colorado trok de volksvertegenwoordiging een voorstel in nadat haar universiteiten beloofden voortaan beter rekening te houden met andere opinies. Eerder strandde een poging om de zaak via het Congres in Washington meteen voor heel Amerika te regelen.

Drijvende kracht achter de campagne is David Horowitz, ooit een radicaal-links activist, nu uiterst conservatief. Horowitz heeft zijn levenswerk gemaakt van het gevecht tegen 'linkse propaganda' op universiteiten. Op zeker 170 campussen stichtte hij de voorbije jaren plaatselijke actiecomités.

Zijn werk sluit aan op dat van andere groepen, zoals noindoctrination.org of de Vietnamveteranen voor Academische Hervorming (die niet willen leren dat Vietnam een leugen was) en kliklijnen van 'Campuswatch' over vermeend antisemitisme onder de hoogleraren Midden-Oostenstudies of van 'Campusreport' over discriminatie tegen rechtse of christelijke studenten.

Of Baxley's wetsvoorstel het haalt, is onduidelijk. Gouverneur Jeb Bush, de broer van de president, vindt ook dat universiteiten gevoeliger moeten zijn voor andere opinies, maar zegt nog niet te weten of je dat via wetgeving oplost. Experts voorspellen dat het Hooggerechtshof zo'n wet direct ongeldig verklaart, omdat die indruist tegen het recht op vrije meningsuiting.

Universiteiten protesteren heftig. ,,Als de regering gaat uitmaken wat intellectueel geschikt is voor colleges breek je in op de academische vrijheid'', stelde een hoogleraar. Een andere waarschuwde wetgevers dat ,,je zo rechtszaken het lokaal binnenhaalt''. Studenten kunnen docenten aanklagen, die het charter schenden. De universiteiten in Florida zouden een aparte advocaat moeten aanstellen voor zulke rechtszaken. Geschatte kosten: 4,2 miljoen dollar.

Baxley wuift dat argument weg. ,,Mensen worden de hele tijd aangeklaagd. Voor van alles. Welkom in de wereld waar je verantwoordelijk bent voor wat je doet.'' Hij meent dat klachtencommissies de meeste problemen oplossen. Dat doen ze al, brengen de universiteiten daar tegen in. Studenten voelen zich eerlijk behandeld. ,,Soms is het waar, meestal niet'', stelde een bestuurder.

Democratisch afgevaardigde Arthenia Joyner is fel tegen. De wet ,,dwingt universiteiten om valse en extremistische standpunten te doceren.'' Wanneer elke visie aan bod moet komen, moet je dan bij de Jodenvervolging ook de Holocaustontkenners serieus bespreken, vragen tegenstanders zich af.


08/04/2005 door frank kools

©Copyright De Standaard