PDA

Bekijk de volledige versie : Heibel (...) voor paus


Barst
6th April 2005, 22:24
Heibel in Spaans parlement bij minuut stilte voor paus

In het Spaanse parlement is dinsdag heibel ontstaan naar aanleiding van de minuut stilte die de parlementsleden in acht wilden nemen ter nagedachtenis van paus Johannes Paulus II. Twaalf volksvertegenwoordigers uit verschillende linkse partijen bleven namelijk demonstratief op hun plaats zitten, terwijl Manuel Marin, voorzitter van het parlement, gevraagd had recht te staan.

Volgens Spaanse persberichten ging het om parlementsleden van de Socialisten, Verenigd Links en Catalaans Republikeins Links. Enkele andere volksvertegenwoordigers bleven weg omdat ze tegen dit initiatief waren.

Joan Herrera van Catalaans Groen Links gaf het feit dat andere staathoofden die eer niet te beurt vielen als reden voor het protest. De conservatieve pers sprak daarentegen van "provocatie" en van een "respectloze demonstratie." (belga)

Weblog HLN, 06/04/05 14u50

judithgielens
7th April 2005, 11:19
Ik kan begrijpen dat als je niet gelovig bent, of geen christenen bent, dat je niet met dezelfde intentie 1minuut stilte zal houden.
Maar een beetje respect mag toch wel vind ik!
Wat is nu 1minuut stilte in vergelijking met al wat de Paus voor de wereld heeft gedaan (en als je even nadenkt merk je ook dat zijn verwezelijkingen niet alleen voor christenen zijn)

Ik vind het dus wel een groot schandaal en dat voor mensen die dan mee een land besturen!

Sara
7th April 2005, 12:59
De mensen bleven op hun stoel zitten ... waarschijnlijk wél in stilte.
Ik sta persoonlijk ook niet recht wanneer de koning binnenkomt.

Wat heeft de Paus dan gedaan, als ik vragen mag?
Zo positief vond ik dat pausschap toch niet, eigenlijk ...

judithgielens
7th April 2005, 14:43
[QUOTE=Sara]Wat heeft de Paus dan gedaan, als ik vragen mag?
Zo positief vond ik dat pausschap toch niet, eigenlijk ...[/QUOTE]

"Maar Johannes Paulus II zal voor ons vooral de geschiedenis ingaan als de man die mee een einde maakte aan het communistische regime in Centraal- en Oost-Europa. Zijn boodschap 'Wees niet bang' aan de Polen bij het begin van zijn pontificaat, luidde het begin in van het einde van die communistische bezetting. Hij heeft met de geweldloze kracht van het woord, met de moed van zijn overtuiging, die volkeren de vrijheid en de democratie geschonken. Hij heeft in die zin onweerlegbaar de loop van de geschiedenis mee bepaald. Meer nog, hij heeft door zijn optreden een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van de mensheid in het algemeen, en van ons continent in het bijzonder." (belga)
HLN weblog, 03/04/05

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, prees de inzet van de paus voor de democratie en de eenmaking van Europa. "De Europeanen zullen zijn strijd voor vrede en menswaardigheid niet vergeten" zei Barroso in een mededeling.
Ook Terry Davis, de secretaris-generaal van de Raad van Europa, prees de "historische bijdrage van paus Johannes Paulus II in de verbetering van de relaties tussen West- en Oost-Europa".
Ook in West-Europa wordt de rol van de paus bij de ineenstorting van het communisme herdacht. De voorzitter van de Duitse Bundestag, Wolfgang Thierse, bedankte de paus voor zijn "inzet om het land terug één te maken".
HLN, weblog 03/04/05

Voor mij is dit toch wel iets zeer belangrijks wat de Paus heeft gedaan.


nog meer:
Geen paus heeft zoveel gedaan om de geschonden relatie van de katholieke kerk met de joodse gemeenschap te verbeteren. Geboren in Wadowice in de nabijheid van Auschwitz had hij de jodenvervolging van dichtbij meegemaakt. Zelf miste hij na de oorlog omgekomen joodse vrienden uit zijn geboorteplaats.

De paus heeft ook geijverd voor toenadering tot de islamitische wereld. In 2001 bezocht hij tijdens een bezoek aan Syrië als eerste rooms-katholiek kerkleider een moskee.

weblogHLN 03/04/05

Barst
7th April 2005, 16:07
Katholieken VS maken ruk naar rechts


© REUTERS
WASHINGTON (reuters) - Veel van de 67 miljoen katholieken in de Verenigde Staten maakten tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II een ruk naar rechts. Ze kozen niet langer voor hun vertrouwde Democratische partij en werden lid van het conservatieve christelijke blok dat massaal Republikeins stemt.



Onder politieke analisten woedt het debat in welke mate paus Johannes Paulus mee verantwoordelijk is voor deze verschuiving. Een meerderheid is ervan overtuigd dat de paus in elk geval invloed uitoefende door zijn permanent pleidooi tegen abortus en voor de familiewaarden.

,,Paus Johannes Paulus heeft vooral een indirecte invloed gehad op de traditionele katholieken die geregeld naar de mis gaan. Zij zijn tijdens zijn pontificaat overstapt naar de Republikeinen'', zegt John Green, die aan de universiteit van Akron de invloed van religie in de politiek bestudeert.

,,De paus vitaliseerde de traditionele katholieken die geloofden dat bijvoorbeeld abortus een topprioriteit moest zijn. En het lijdt geen twijfel dat deze katholieken nu veel meer Republikeins stemmen dan tijdens vroegere verkiezingen.''

In 1960 noemde 71 procent van de Amerikaanse katholieken zich Democraat of voelde er verwantschap mee. Slechts 10 procent was Republikein. Tegen 2004 waren deze cijfers geëvolueerd naar 44 procent Democratisch en 41 procent Republikeins. Dat blijkt uit onderzoek. De grote verschuiving had plaats in de jaren zeventig en tachtig.

Cal Jillson, politiek onderzoeker aan de universiteit van Dallas, zegt dat paus Johannes Paulus grote stukken uit de katholieke gemeenschap heeft gesneden. Wie zijn conservatieve standpunten deelde, is samen met andere conservatieve christenen overgestapt naar de Republikeinen. ,,Een substantieel deel van die katholieken heeft een verbond aangegaan met de evangelische protestanten en met de Republikeinse partij. Voor hen is het leven in al zijn fasen heilig.'' Ook president Bush heeft de pauselijke slogan ,,de cultuur van het leven'' tot de zijne gemaakt.


07/04/2005

©Copyright De Standaard

Sara
7th April 2005, 16:07
Akkoord,
maar langs de andere kant heeft hij wel bijna elke progressieve, linkse stem de mond genoerd,
denk maar aan zijn verzet tegen de bevrijdingstheologie in Zuid-Amerika ...
(Knack van deze week)
en is het dus gemakkelijk te begrijpen dat de linkse partijen dan ook liever op hun plaats blijven zitten ...

judithgielens
7th April 2005, 20:09
als je het zo bekijkt kan ik die linkse partijen ergens ook wel begrijpen, maar dan blijf ik het van de niet-komers toch weinig respectvol vinden.
Uiteindelijk moet je wel het geheel bekijken, niet?