PDA

Bekijk de volledige versie : 'VS verprutsten hulpoperatie na Katrina'


Barst
29th April 2007, 16:22
'VS verprutsten hulpoperatie na Katrina'


NEW YORK - De Amerikaanse regering heeft nadat orkaan Katrina had toegeslagen slechts 126 miljoen dollar geaccepteerd van de 454 miljoen dollar in cash die vanuit het buitenland werd aangeboden. Van het aangenomen geld is 40 miljoen dollar daadwerkelijk gebruikt. Dat heeft de Washington Post zondag gemeld, op gezag van Amerikaanse functionarissen, diplomaten en aannemers.


Een deel van het aangeboden geld werd weer ingetrokken, een deel werd naar organisaties als het Rode Kruis gesluisd en een ander deel kwam in de bureaucratische molen terecht. ,,We hebben het verprutst'', zei een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Post.

Bijna twintig maanden nadat Katrina huishield in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, zijn honderdduizend huishoudens nog afhankelijk van de overheid voor huisvesting.

Koeweit was de gulste gever. Het land dat in 1991 door voornamelijk Amerikaanse troepen werd bevrijd na de Iraakse invasie, bood honderd miljoen dollar in cash en olie ter waarde van vierhonderd miljoen, aldus de Post. Maar uiteindelijk gaf Koeweit 25 miljoen dollar aan zowel het Rode Kruis als een andere hulporganisatie, omdat dat ,,de snelste manier leek om geld bij de mensen te krijgen die het nodig hadden'', aldus de Koeweitse ambassadeur Salem Abdullah al-Jaber al-Sabah. De VS zijn nooit ingegaan op het olieaanbod.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid accepteerde in eerste instantie een aanbod van Griekenland om gratis twee cruiseschepen te gebruiken voor het opvangen van slachtoffers, maar sloeg het later weer af. De Amerikaanse overheid betaalde uiteindelijk 249 miljoen dollar aan Carnival Cruise Lines voor het huren van schepen voor de opvang van slachtoffers.

De VS sloegen tot 2006 zeker 54 van de 77 hulpaanbiedingen af van Canada, Israël en Groot-Brittannië, blijkt volgens de Post uit een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook veel aanbiedingen om reddingsteams te sturen werden afgeslagen.


Blog DS, 29-04-2007 (llc)