PDA

Bekijk de volledige versie : In ziekenhuis 1 op 25 doden door fouten arts


Barst
26th April 2007, 00:12
In ziekenhuis 1 op 25 doden door fouten arts


Amsterdam, 25 april. In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks 1.735 patiënten door medische fouten. Dat is 4,1 procent van alle patiënten die in ziekenhuizen overlijden.


Ook lopen 30.000 patiënten er vermijdbare schade op, blijkt uit onderzoek naar medische ongevallen in ziekenhuizen. Dat is vandaag aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) aangeboden. Het is voor het eerst dat hierover in Nederland gegevens beschikbaar zijn, het is het grootste onderzoek in Europa.

In 2004, waarover het onderzoek gaat, werden 1,3 miljoen mensen in ziekenhuizen opgenomen. Bij 76.000 was sprake van onbedoelde schade, bijvoorbeeld een allergische reactie op een medicijn, die zich voor het eerst openbaart. Bij bijna de helft van hen had de schade dus vermeden kunnen worden, bijvoorbeeld als de arts van de allergie op de hoogte had moeten zijn.

Ziekenhuizen waren in 2004 in totaal 167 miljoen euro kwijt aan de kosten die deze vermijdbare schade met zich meebracht, namelijk 5.646 euro per patiënt.

Aan het onderzoek, van onderzoeksinstituten Emgo (VUmc) en het NIVEL namen 21 ziekenhuizen deel. Per ziekenhuis werden 200 willekeurige dossiers onderzocht van patiënten die waren ontslagen én 200 dossiers van patiënten die in het ziekenhuis waren overleden, allen in 2004. Die gegevens zijn geëxtrapoleerd naar heel Nederland.

Het percentage opnames waarbij een patiënt schade opliep, varieerde van 2,6 procent in het ene ziekenhuis tot 6,9 procent in een ander. De verschillen tussen afdelingen onderling waren nog groter. Bij chirurgie is het percentage ongevallen hoog. Bij cardiologie, interne geneeskunde en longziekte was de schade vaker blijvend en op die afdelingen gaat het om meer patiënten.

In een reactie zegt Pieter Vierhout, voorzitter van de Orde van medisch specialisten, dat het onderzoek duidelijk maakt waar ‘de zwakke punten’ zitten: „Met name in de communicatie, de discipline en dossiervorming”. Volgens hem zou het al uitmaken als artsen „beter afspraken naleven, zich aan de protocollen houden, vaker hun handen wassen, dat soort dingen die afzwakken als de organisatie even verslapt.”

Met name ouderen vormen een risicogroep, concluderen de onderzoekers. Zij kregen vaker te maken met medische ongevallen, mogelijk omdat ze complexere zorg nodig hebben. De onderzoekers vinden daarom dat hier meer onderzoek naar moet komen. Ook zouden medisch specialisten volgens hen periodiek dossiers moeten beoordelen, „aangezien dit veel inzicht geeft in de dagelijkse praktijk”. Sommige wetenschappelijke richtlijnen zouden opnieuw moeten worden bekeken, om bijvoorbeeld urineweginfecties bij gebruik van een blaaskatheter, of benauwdheid bij sondevoeding te voorkomen.

Voorheen werden buitenlandse onderzoeken vertaald naar de Nederlandse situatie. Daaruit bleek dat 2,5 tot 11,5 procent van de ziekenhuissterfte voorkomen had kunnen worden. In Nederland is dat 4,1 procent (1.735 van de in totaal ongeveer 42.000 patiënten die in ziekenhuizen overleden).


NRC, 25 april 2007

karenwolput
27th April 2007, 18:24
Ja ja, in het ziekenhuis helpen ze je altijd verder! Ik wist niet dat zoveel mensen er problemen bij onderviden. Ik weet wel dat mijn vader ooit geluk heeft gehad :) De beddenrijdster kwam hem in allerijl halen voor de operatie en mijn vader lag in de zaal te wachten en ze willen hem in de operatiezaal binnenrijden en iemand kijkt het dossier (gelukkig) nog eens na en bleek dus dat de vrouw de verkeerde patiënt had meegenomen. Hadden ze niet meer gekeken, die kans is natuurlijk zeer klein, had mijn vader nu met één arm moeten leven.
Zelf heb ik ook nare ervaringen met het ziekenhuis. Toen ik in het tweede leerjaar zat, moest ik ook onder het mes. Kort na de operatie stond ik vol met uitslag en kreeg ik longontsteking. Ziekenhuisbacterie… Ik heb er dus nog steeds last van en dat allemaal door zo’n stomme operatie!