PDA

Bekijk de volledige versie : Een wapenverbod in de VS beschermt burgers, ook tegen zichzelf


Barst
21st April 2007, 01:36
Een wapenverbod in de VS beschermt burgers, ook tegen zichzelf


Het drama, maandag op de technische universiteit in het Amerikaanse Blacksburg, Virginia, was huiveringwekkend maar voorspelbaar.


In een land waar wapenbezit een basisrecht is en de geweldscultuur in films en videogames hoogtij viert, valt te verwachten dat er met enige regelmaat een gestoorde man of vrouw opstaat die als een wilde om zich heen gaat schieten.

Veel Amerikanen huldigen nog steeds de anarchistische frontier-cultuur, waarin een individu voor bescherming uiteindelijk op zichzelf is aangewezen. De wapenlobby zette na de schietpartij op Virginia Tech dan ook gelijk de toon: wapenbezit bij medestudenten had de Koreaanse dader Cho gestopt en er zelfs voor kunnen zorgen dat hij van zijn misdaad had afgezien.

Voor de goede orde, ernstige incidenten vinden niet alleen in de VS plaats. In het Duitse Erfurt, waar in 2002 een jongen zestien mensen vermoordde en daarna zichzelf het leven benam, reet de schietpartij in Virginia oude wonden open. De Britten dachten terug aan Dunblane, waar een schutter in 1998 zestien kinderen en een lerares doodde alvorens zelfmoord te plegen. Maar de frequentie van grotere moordpartijen in de VS is hoger, ook op scholen. Gemiddeld was er de afgelopen acht jaar ieder jaar een.

Vrijwel iedereen kan in de VS een wapen kopen. Een derde van de Amerikanen heeft er een; er zijn er in de VS minimaal 200 miljoen in omloop. Alleen de eerste verkoop wordt korte tijd geregistreerd, bij doorverkopen verdwijnt het wapen uit zicht. Ook voor veroordeelden zijn wapens binnen handbereik.

Het introduceren van een wapenverbod, of op zijn minst het verminderen van het wapenbezit, zal niet alle gruwelijke moordpartijen voorkomen. Maar het kan wel het aantal ’gewone’ moorden met vuurwapens drastisch verminderen. In de VS wordt ongeveer ieder half uur een mens omgebracht, waarbij een vuurwapen in zeventig procent van de gevallen het dodelijke wapen is. Omgerekend per hoofd van de bevolking is het aantal moorden drie à vier keer zo hoog als in Nederland.

Anders gezegd: een wapenverbod kan voor een Amerikaan de kans aanzienlijk verminderen dat hij wordt doodgeschoten bij een ruzie met zijn buurman over de hoogte van de heg. Ook de andere kant is waar: een verbod beschermt de burger tegen zijn eigen woede en voorkomt dat hij in een moordenaar verandert als zijn emoties hem de baas worden. De Amerikaanse wapenlobby beschermt dan ook niet de burger, maar vergroot juist de kans dat hij slachtoffer of dader wordt. Het wordt tijd dat de Amerikanen dat beseffen.


Trouw, 21-04-2007