PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaanderen gaat natuur beheren op legerdomeinen


Barst
19th April 2007, 10:42
Vlaanderen gaat natuur beheren op legerdomeinen


Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos gaat de natuur beheren op twaalf militaire domeinen in Vlaanderen. Dat zijn Vlaams Leefmilieuminister Kris Peeters (CD&V) en zijn federale collega van Defensie André Flahaut (PS) overeengekomen.


Het gaat in totaal om 9.000 hectare waarvan 3.751 hectare intensief zal worden aangepakt. Dat wordt effectief natuurgebied en blijft dus gevrijwaard van potentiële verkavelaars. "Deze domeinen vormen het leefgebied van tal van unieke planten en dieren. We moeten de natuur en vooral de heidelandschappen herstellen", zegt minister Peeters in Gazet van Antwerpen.

In eerste instantie zullen op 3.751 hectare domein natuurherstelmaatregelen genomen worden, zoals maaien, begrazen, branden, kappen, het verwijderen van uitheemse gewassen,... In totaal werden twaalf militaire domeinen opgenomen in dit project: zes in Antwerpen, drie in Limburg, twee in West-Vlaanderen en een in Oost-Vlaanderen. Ze werden geselecteerd aan de hand van de Habitat- en Vogelrichtlijn van de Europese Unie. (belga)


Blog DM, 19/04/2007 07u25

pino
19th April 2007, 13:54
Dit vind ik een pracht idee!

toon caers
19th April 2007, 18:00
Inderdaad. Het leger is niet echt goed in tuinieren: heide is inmiddels bijna geheel verdwenen en de open plekken zijn stilaan overwoekerd door berken. Het werd tijd dat daar iemand aandacht voor had.
Misschien kunnen in de toekomst deze gebieden ook worden opengesteld voor wandelaars. Het gaat immers vaak om grote lappen grond. Het grootste natuurgebied van België is momenteel waarschijnlijk de middenberm van de E40... Goed dat men daar iets aan wil doen.