PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije wil met zevenjarenplan in EU geraken


Barst
18th April 2007, 02:19
Turkije wil met zevenjarenplan in EU geraken


Turkije heeft zich verplicht tot vergaande hervormingen in verband met zijn streven tot toetreding tot de Europese Unie en daartoe maatregelen geconcretiseerd in een zevenjarenplan.


De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül, die het plan in Ankara presenteerde, benadrukte evenwel dat de hervormingen onafhankelijk van het EU-perspectief moeten worden gerealiseerd. Gül hamerde er op dat het er niet om gaat of de EU uiteindelijk akkoord gaat met de Turkse toetreding of niet. "Het belangrijkste is het tot stand brengen van de Turkse transformatie."


2013

Gül presenteerde een 400 bladzijden tellend overzicht van technische aanpassingen, lopend over de periode tot eind 2013. Het doel is Turkse technische voorzieningen in overeenstemming te brengen met die in de EU. De minister herhaalde dat zijn regering voornemens is ook politieke hervormingen door te voeren, te beginnen met artikel 301 van de Turkse strafwet, met een verbod op belediging van de Turkse identiteit. Gül onthield zich echter van het noemen van een tijdslimiet.


Cyprus

EU-woordvoerster Kristina Nagy zei blij te zijn met het plan. "Dit is wat werkelijk van iedere kandidaat-lidstaat wordt verwacht", zei Nagy. "Het is een vereiste van het partnerschap voor toetreding dat ieder land een routekaart presenteert." De onderhandelingen over de Turkse toetreding werden afgelopen december deels bevroren als gevolg van een conflict over Cyprus. Turkije weigert zijn lucht- en zeehavens voor Grieks-Cypriotische schepen open te stellen, zoals door de EU wordt geëist. Ankara eist op zijn beurt dat de EU een handelsembargo tegen het Turks-Cypriotische gedeelte van het eiland opheft. (novum)


Blog HLN, 17/04/07 23u50