PDA

Bekijk de volledige versie : Sociaal darwinisme


Barst
2nd April 2005, 01:20
Job voor laagste bieder


FRANKFORT (afp) - Op de Duitse website jobdumping.net worden sinds enkele maanden jobs per opbod aangeboden. Opvallend is dat de laagste bieder ermee aan de haal gaat. Het opbodsysteem is simpel: een werkgever biedt een job aan en vermeldt daarbij een maximumloon. Vervolgens is het aan de geïnteresseerde werkzoekenden om de job in de wacht te slepen door zoveel mogelijk af te bieden op het loon. Er geldt wel een minimumloon van drie euro per uur.

Het gaat voornamelijk om klusjeswerk: repareren van wagens of huishoudtoestellen, helpen van bejaarden of tuinieren.

De site profiteert van de zwakke plekken in de arbeidsmarkt, in een land waar interimwerk geen succes is en de werkloosheidscijfers een nieuw record bereikten sinds de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de komst van de website in november, is jobdumping erin geslaagd zo'n 13.000 mensen aan werk te helpen, zegt de bedenker van het project, Fabian Loew (31). ,,De arbeidskosten zijn in Duitsland aanzienlijk hoger dan in de andere Europese landen. Er is nood aan een volledige herziening'', rechtvaardigt Loew zijn initiatief.

Hij heeft zich met dit systeem al de woede van de vakbonden op de hals gehaald. Ook de liberale partij FDP reageerde op het initiatief en noemde het een ,,immoreel idee''.


01/04/2005

©Copyright De Standaard