PDA

Bekijk de volledige versie : Turks leger dreigt met inval in Irak


Barst
13th April 2007, 16:06
Turks leger dreigt met inval in Irak


Turkije vreest de vorming van een Koerdische staat in Irak. Dat zou het separatisme kunnen aanwakkeren bij de Turkse Koerden.


De Turkse voorzitter van de Generale Staf, Yasar Buyukanit, sprak gisteren op een persconferentie duidelijke taal: ,,Het Turkse leger moet Noord-Irak binnenvallen., De generaal onderbouwde zijn stelling op het feit dat de separatistische PKK zich te gemakkelijk beweegt in het Koerdische gebied in Irak. Maar de Turkse publieke opinie weet dat het gaat om de oprichting van een Koerdische staat in Irak. De Turkse militairen willen dat koste wat het kost tegenhouden.

Een onafhankelijke Koerdische staat is voor Turken uit den boze. De vrees is dat de Koerdische minderheid in eigen land op den duur aansluiting zal willen bij die staat. Het zuidoosten van Turkije, dat enkel bevolkt wordt door Koerden, grenst aan het Koerdische gebied in Irak. Verder wil Turkije dat de oliestaat Kirkoek in Noord-Irak niet in Koerdische handen komt. Volgens de Turken is deze stad van origine een Turkse stad vanwege de Turkmenen die er wonen.

Op de persconferentie liet Buyukanit weten de ontwikkelingen van de Koerden in Irak op de voet te volgen. De generaal zei: ,,Wanneer je op het vliegveld van Sulaymaniyah komt, zie je de Koerdische vlag en niet de vlag van Irak. Ze hebben hun eigen centrale bank gesticht en drukken hun eigen geld. Het lijkt me duidelijk waar ze mee bezig zijn.,

Het Turkse leger heeft in het verleden vaker invallen gedaan in Noord-Irak om te vechten tegen PKK-militanten. Maar de huidige realiteit is dat Irak onder het bewind van de Verenigde Staten staat en dat een inval in Irak er dus op neerkomt dat Turkse militairen tegen het Amerikaanse leger komen te staan. Om deze reden was de Turkse regering terughoudend om actie te laten ondernemen in Noord-Irak.

De hoogste Turkse generaal heeft wel gezegd dat voor een inval in Irak het Turkse parlement een besluit dient te nemen. Maar na deze uitspraken van Buyukanit lijkt het er op dat de Turkse regering moeilijk een stap terug kan zetten. De meerderheid van de Turken roept al langer om actie in Noord-Irak. Een stap terug van de regerende AK-partij kan er op neerkomen dat de regerende AK-partij afgestraft wordt bij de algemene verkiezingen die in het najaar worden gehouden.

Yasar Buyukanit weet zich nu helemaal gesterkt door de Turkse publieke opinie na de enorme Turkse woede om de uitlatingen van de Noord-Iraakse leider Masud Barzani. Barzani zei in een interview dat Turkije zich niet in de binnenlandse kwesties van Irak mag mengen. ,,Anders mengen wij ons ook in de kwesties van Turkije waar dertig miljoen Koerden wonen'', zei Barzani.

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft na dat interview gezegd dat Barzani zich stil moet houden, want dat zij anders wel methoden kennen om hem stil te krijgen.


DS, 13-04-2007