PDA

Bekijk de volledige versie : Superlening om grootste milieuramp ooit ongedaan te maken


Barst
9th April 2007, 18:30
Superlening om grootste milieuramp ooit ongedaan te maken


De Kazachse regering heeft bij de Wereldbank een miljoenenlening gekregen om het Aralmeer te redden. Volgens de VN is de verdwijning van het meer de grootste milieuramp die ooit door de mens werd veroorzaakt. Het geld is bestemd voor de tweede fase van een project waarmee Astana het noordelijk deel van het meer wil redden. Daardoor zou tenminste een deel van het Aralmeer gered kunnen worden.


Woestijnvorming

In de jaren zeventig besloten de Sovjets twee belangrijke rivieren die in het Aralmeer uitmonden, om te leiden om de katoenvelden in Oezbekistan en Kazachstan te irrigeren. Door de verminderde watertoevoer begon het Aralmeer op te drogen en ontstond een woestijn. Het klimaat veranderde, wat nefast bleek voor de economie en de ecosystemen in de regio. Heel wat diersoorten verdwenen en de mensen die in de streek woonden, trokken weg. Tegen de jaren negentig was drievierde van de oorspronkelijke omvang van het meer opgedroogd.


Reddingsactie

Enkele jaren geleden besloot de Kazachse regering echter geld te lenen bij de Wereldbank om een dam te bouwen die het meer opdeelt in twee delen. De maatregel loste het probleem niet echt op, want aan de Oezbeekse kant van het meer droogt het water nog altijd op. In Kazachstan zelf is volgens de regering echter al 40 procent van het water teruggekeerd.


Verbetering

Met de nieuwe lening die Astana van de Wereldbank heeft gekregen, willen de Kazachen een tweede dam bouwen zodat het water opnieuw tot in de verlaten haven van Heralsk kan stromen. De mensen die in de buurt wonen, merken al dat de situatie verbetert, aldus de BBC. Door het gestegen waterpeil komen er opnieuw wolken en regen en kunnen ze opnieuw vissen. (belga/hln)


Blog HLN, 09/04/07