PDA

Bekijk de volledige versie : Halfidentieke tweeling verbaast genetici


Barst
28th March 2007, 19:55
Halfidentieke tweeling verbaast genetici


In Amerika is een tweeling ontdekt die eeneiig noch twee-eiig is, een nooit eerder gezien fenomeen.


BRUSSEL. De kans dat ze ooit zouden opduiken werd uiterst klein beschouwd. Maar in Amerika is nu toch een tweeling ontdekt die ontstaan is uit een eicel die door twee spermacellen bevrucht werd. Dat meldt het wetenschappelijke vakblad Nature. De kinderen ontvingen dezelfde genen van de moeder, terwijl ze langs vaders kant elk een verschillende set meekregen, een mengeling van het genetisch materiaal van beide zaadcellen.

Een normale eeneiige tweeling ontstaat wanneer één eicel bevrucht wordt door één zaadcel en vervolgens splitst tot de vorming van twee embryo's. Een twee-eiige tweeling is het resultaat van de bevruchting van twee eicellen.

De Amerikaanse tweeling - identiteit en woonplaats worden geheim gehouden - vormen om verschillende redenen een curiosum. Ten eerste is het erg uitzonderlijk dat een dubbel bevruchte eicel tot volle ontwikkeling komt. De meeste embryo's die op deze manier verwekt worden, overleven de beginstadia van de zwangerschap niet. Een dubbele bevruchting komt overigens gemiddeld slechts een op de honderd keer voor.

Dat in dit geval de eicel ook nog eens succesvol gesplitst is tot de vorming van een tweeling, is de tweede reden dat het hier om een bijzonder fenomeen gaat.

Tenslotte is het ook opmerkelijk dat de twee door wetenschappers ontdekt werden. Lang niet elke tweeling wordt aan een genetisch onderzoek onderworpen. Dit duo sprong echter in het oog omdat een van beide hermafrodiet is: het kind bezit zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen. Het andere kind heeft de anatomie van een jongen. Toch heeft ook dit broertje vrouwelijke lichaamscellen, wat wil zeggen dat sommige cellen twee X-chromosomen en niet één X- en één Y-chromosoom bevatten.

De ontdekking zet wetenschappers aan het denken. ,,De verhouding tussen de twee kinderen bevindt zich ergens tussen die van een eeneiige en een twee-eiige tweeling. Het is niet uitgesloten dat de opsplitsing in twee soorten tweelingen, die we al zo lang gebruiken, te eenvoudig is'', zegt de Amerikaanse geneticus Vivienne Souter.

Volgens Charles Boklage, een Amerikaanse tweelingspecialist, zou het hier toch om een unicum gaan. ,,We begrijpen wel hoe een dergelijk fenomeen mogelijk is, maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat we dit nog een tweede keer te zien krijgen.'' Bioloog Michael Golubovsky van de Universiteit van Californië had in 2003 al eens geopperd dat een dubbele bevruchting tot een tussenvorm van een eeneiige en een twee-eiige tweeling zou kunnen leiden.

,,Onze kennis over bevruchting bekomen we voornamelijk door te redeneren, het proces in de mens zelf kunnen we moeilijk observeren. Of het hier om een uniek curiosum gaat of om een fenomeen dat meer gebruikelijk is dan we vermoeden, blijft dus een vraagteken,'' merkt de Britse geneticus David Bonthron op.

De twee uitzonderlijke kinderen kwamen zonder complicaties ter wereld en zijn intussen peuters. Hun groei en mentale ontwikkeling verlopen normaal. (loa)


DS, 28-03-2007

pino
11th April 2007, 16:11
Fascinerend!
Ik wist niet dat zoiets kon. Ik weet wel dat de kans op tweelingen een generatie overslaat. Dus wanneer je nonkels een tweeling zijn, dan heb jij zelf kans om een tweeling te verwekken/ te krijgen!
Erfelijkheidsleer zoiets leuk en fascinerend! Mijn leukste deel in de lessen biologie!