PDA

Bekijk de volledige versie : Gesorteerd afval ''verdwijnt'' naar Verre Oosten


Barst
27th March 2007, 01:43
Gesorteerd afval ''verdwijnt'' naar Verre Oosten


BRUSSEL - Ons netjes gesorteerde huishoudelijk afval wordt in steeds grotere hoeveelheden verscheept naar het Verre Oosten, waar niemand kan garanderen dat het ook gerecycleerd wordt, schrijft De Morgen maandag. Als het daar gerecycleerd wordt, gebeurt dat vaak in weinig benijdenswaardige arbeidsomstandigheden en met weinig respect voor het milieu.


Tot die conclusie komt Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen! ) na lectuur van een aantal rapporten die tot nog toe geheim bleven. "Er zitten grote hiaten in onze kennis over bepaalde afvalstromen", zegt Daems. "Bewijzen van effectieve recyclage ontbreken vaak."

Vooral papier, karton en plastic worden steeds vaker verscheept naar de derde wereld en landen in volle ontwikkeling als China, India of Indonesië. Reden: de arbeidsintensieve triage kost in eigen land handenvol geld, alleen in lageloonlanden is de verwerking nog betaalbaar.

Bijkomend probleem is dat de afvalverwerking in die landen, als ze al gebeurt, plaatsheeft in twijfelachtige omstandigheden met onder meer water- en luchtvervuiling tot gevolg.


Blog DS, 26-03-2007