PDA

Bekijk de volledige versie : Hogescholen: ’één plus één is nul’


Barst
26th March 2007, 02:11
[FONT=Trebuchet MS]Begint stilaan zeer herkenbaar te worden... :mad: [/FONT]

Hogescholen: ’één plus één is nul’ / Fusie brengt docent vooral ergernis


Draai de fusie terug. Met die eis stapten docenten van de Hogeschool voor Economische Studies, in 2004 gefuseerd, naar de rechter.


„Het duurt altijd even voor het duidelijk wordt wat de meerwaarde van een fusie is”, zegt Ineke van der Linden van de Hogeschool voor Economische Studies (Hes) in Amsterdam. De instelling waarvan zij directeur is, was een van de laatste kleinere hogescholen die meegesleurd werden door de opeenvolgende fusiegolven in het hbo: zij ging in 2004 op in de veel grotere Hogeschool van Amsterdam (HvA).

De directie gelóóft in de meerwaarde van de fusie, maar veel docenten verzetten zich al twintig jaar tegen fusies die de Hes steeds opnieuw boven het hoofd hingen. Zij zien hun gelijk nu dag na dag bevestigd; de fusie heeft alleen maar ellende gebracht, vinden zij.

Er is veel veranderd, zegt docent Max Kohnstamm. De Hes bestaat weliswaar nog als apart instituut, met een eigen gebouw. Maar er gelden nu regels van de HvA, en daar is het leven van Hes-docenten niet eenvoudiger op geworden.

Illustratief is volgens Kohnstamm de gang van zaken rond de roosters. De Hes had een goed werkend systeem om die te maken, maar ter wille van de eenvormigheid werd dat vervangen door het HvA-systeem, en dat liep uit op een ’puinhoop’. Kohnstamm: „Een fusie moet meerwaarde opleveren: één plus één is drie. Maar hier geldt: één plus één is nul.”

Er heerst hier een command- & control-cultuur, vervolgt docente marketing Simone Verscheure. „Van elk gesprek met een student moeten we een verslag maken. En als ik even bij mijn opleidingsmanager binnenloop, weet ik dat zij daar ook een verslag van maakt. Dat zal haar wel opgedragen zijn door haar manager, en die heeft het waarschijnlijk van zijn manager en die weer van een nog hogere laag.”

Ook over de financiën morren Hes-docenten. De Hes had ooit een flink eigen vermogen, en dat is in rook opgegaan. We zijn ’leeggeroofd’ door de HvA, heet het. Een rapport door accountants van KPMG stelt dat het anders zit: de Hes is niet leeggeroofd, maar zou zonder fusie nu enkele miljoenen per jaar verlies boeken. Maar veel docenten nemen dat rapport met een korreltje zout.

De ernstigste grief van docenten is dat de onderwijskwaliteit daalt. Vanouds biedt de H gedegen onderwijs, waarin studenten veel uren per week rechtstreeks met een docent te maken hebben. Dat wordt geleidelijk minder, zegt Kohnstamm. „Er is sprake van sluipende bezuinigingen. Vertrekkende docenten worden niet vervangen. Studenten zien minder vaak een docent dan vroeger.”

Veel docenten zouden het liefst zien dat de fusie ongedaan wordt gemaakt. Met die eis is een groep docenten (verenigd in de Vereniging tot Behoud van de Hes) zelfs naar de rechter gestapt. Deze week spreekt die zich uit. Maar bijna niemand verwacht dat de eis wordt ingewilligd.

Kohnstamm gooit het nu over een andere boeg: samen met andere ongeruste docenten heeft hij vorige week de actiegroep Dwaze Docenten opgericht. Die heeft nu vijftig leden. Kohnstamm: „We moeten er nu binnen de HvA iets van maken. Maar dan moet er wel iets gebeuren. Minder overhead, meer aandacht voor het onderwijs.”

Directeur Van der Linden, net vijf maanden aan het werk, heeft de moed nog niet verloren. „Laat docenten maar komen met hun klachten. Misschien kunnen we er iets aan doen. En anders moeten we uitleggen waarom dat niet kan.”


Trouw, 26-03-2007