PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlandse scholieren lossen eeuwenoud wiskundig raadsel op


Barst
22nd March 2007, 13:17
Nederlandse scholieren lossen eeuwenoud wiskundig raadsel op


Drie middelbare scholieren uit het Nederlandse Nijmegen hebben een eeuwenoud wiskundig raadsel kunnen oplossen. Dit nieuws heeft al voor heel wat sensatie gezorgd.


De drie middelbare scholieren, Jesse Hoekstra (17), Willem Schilte (17) en Petra Alkema (15), hebben het grootste 'magische vierkant' ooit gemaakt, van zestien bij zestien cijfers groot. Dit is een wiskundige getallenreeks waarvan de optelsom horizontaal, verticaal en diagonaal altijd gelijk is. Zo'n groot magisch vierkant werd altijd voor onmogelijk gehouden.

Rond 1750 bedacht de beroemde Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin, ook bekend als wiskundige, vijf van deze magische vierkanten. De allergrootste hiervan was twaalf bij twaalf cijfers groot.


,,Superbriljant''

Wiskundigen hebben eeuwenlang naar de juiste invulling van deze vierkanten gezocht, maar zonder succes. Uiteindelijk vond een Nijmeegse wetenschapper vorig jaar een deel van de oplossing. De scholieren hebben deze methode uitgewerkt en het raadsel opgelost.

Volgens wiskundige Arno van den Essen van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die de scholieren begeleidde, zijn de drie ,,superbriljant''. Van den Essen wil de wiskundige ontdekking nu internationaal in de aandacht brengen, want de prestatie van de scholieren is bijzonder: ,,Dit vind je echt niet toevallig''.


Blog DS, 22-03-2007

wim leenaerts
23rd March 2007, 17:29
Magisch vierkant is geen doorbraak
Groot nieuws gisteren: drie Nederlandse studenten waren er in geslaagd een 'onoplosbaar' magisch vierkant op te lossen. Blijkt nu dat daar niets van aan is: "het magische vierkant dat drie Nederlandse scholieren hebben gemaakt is heel knap, maar het is geen doorbraak. Het gaat om het invullen van getalletjes, het is recreatieve wiskunde", zegt Klaas Landsman, hoogleraar wiskundige analyse aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. "De wiskunde wordt hier geen stap verder mee geholpen."

Een magisch vierkant is een wiskundige getallenreeks waarvan de optelsom horizontaal, verticaal, diagonaal en ook in cirkelvorm altijd gelijk is. Het vierkant bestaat uit 144 hokjes met de getallen 1 tot 144, waarbij de som van elke rij en elke kolom 870 is. Het is 'panmagisch': alle diagonalen en parallelle gebroken diagonalen hebben als som 870.

Diverse media namen gisteren de kwalificatie van de Nijmeegse wiskundige Arno van den Essen over, die sprak van 'een wereldwijde sensatie'. "Dat is op zijn zachtst gezegd een beetje opgeblazen', zegt Landsman. Van den Essen heeft de scholieren trouwens geholpen bij het maken van hun magische vierkant. (novum)
Bron: www.demorgen.be

Allez, nu was er eens een positief en leuk nieuwsbericht, wordt ook dit weer afgebroken en geminimaliseerd :rolleyes: