PDA

Bekijk de volledige versie : Golfstroom zwakt niet af


wim leenaerts
20th March 2007, 17:15
Golfstroom zwakt niet af

Ondanks de klimaatsverandering en ondanks vroegere berichten van wetenschappers vertoont de Golfstroom in het noorden van de Atlantische Oceaan tot nog toe geen tendens om af te zwakken, aldus het Leibniz-Institut für Meereswissenschaften (IFM-Geomar) dat vrijdag de resultaten van onderzoek op langere termijn vrijgaf. Noordwest-Europa dankt zijn mild klimaat aan die Golfstroom.

Schommelingen
"Tot nu toe gingen alle klimaatmodellen ervan uit dat de Golfstroom in de toekomst zou afzwakken", zei professor Claus Böning van het IFM-Geomar. Enkele wetenschappers meenden reeds eerste aanwijzingen te hebben gevonden in oceaanmetingen.

"Maar dat bevestigt zich niet in onze metingen over langere termijn", aldus Böning. Bij de metingen sinds 1996 in het noorden van de Atlantische Oceaan "kwamen wel sterke natuurlijke schommelingen aan het licht, maar er zijn geen aanwijzingen voor afzwakkingen".

IJstijd
"Zelfs wanneer de voorspellingen van de klimaatmodellen zich zouden bevestigen, zullen wij hier in Europa niet kort of lang in een ijstijd terechtkomen", zei professor Jürgen Willebrand. "In het beste geval zal de verwachte klimaatopwarming in Noord-Europa wat gematigder uitvallen". (belga)

www.demorgen.be

Toch nog eens een beetje goed nieuws i.v.m. het milieu en 'global warming'.
Ik hoop alleen maar dat berichten als dit niet gebruikt gaan worden om de impact van de opwarming van de Aarde te minimaliseren. Er is wel degelijk een opwarming van het oceaanwater en de ijskappen smelten wel degelijk weg.

Anderzijds. Als je weet dat zaken zoals het smelten van de ijskappen/gletsjers zelfversterkende processen zijn (minder ijs is ook minder warmte die weerkaatst wordt, waardoor het ijs nog sneller gaat smelten) zit het er volgens mij wel degelijk in dat de Golfstroom ooit afzwakt. Ze zullen wel gelijk hebben als ze zeggen dat er geen opmerkelijke afzwakking waar te nemen is als we terugkijken in de tijd (10 jaar, wat eigenlijk peanuts is), maar zouden ze die 'exponentialiteit' (is dat een bestaand woord?) ook ingecalculeerd hebben?