PDA

Bekijk de volledige versie : Remedie tegen uitsluiting


Barst
15th March 2007, 23:44
Remedie tegen uitsluiting


De allochtone jongeren zijn bereid om zich te integreren in de Vlaamse gemeenschap, maar door de toenemende discriminatie voelen ze zich meer en meer uitgesloten.


Voor allochtone jongeren zijn het zeker geen makkelijke tijden; het gaat moeilijk op school, ze worden gedemotiveerd, ze voelen zich geweigerd en als ze op de koop toe stoppen met school en denken dat ze het met werken zullen maken, stoten ze op een arbeidsmarkt waar allochtonen weinig kansen krijgen.

Steeds hetzelfde liedje - ,,we zullen je wel iets laten weten'' - terwijl het sollicitatieformulier de papiermand ingaat. Of ze krijgen werk aangeboden waarvoor ze geen kandidaten vinden in de autochtone gemeenschap. En zo raken de jongeren in de put en keren ze vervolgens de maatschappij de rug toe. Sommigen komen in een crimineel milieu terecht.

Anderen gaan zich bezinnen en proberen via de islam een weg te vinden. Ze krijgen begrip en komen in een omgeving waar ze meer geliefd worden. De jongeren beschouwen de islam en de Koran als een begeleiding voor hun leven, vanaf de geboorte tot de dood. In de Koran vinden ze rust, vrede en tederheid. De binding met de islam wordt inniger.

Elke dag kinderen, vrouwen en bejaarden zien sterven door de hebzucht van de westerse wereld, voelt aan als een kogel door hun hart. Over de hele wereld worden moslims bedreigd, waarop die zich gaan verenigen om zich sterker te voelen. In de hoop dat de maatschappij hen begrijpt en aanvaardt.

In de Europese landen wordt de islam vaak bespot en geassocieerd met terroristen, mensen met slechte bedoelingen en vrouwonvriendelijke mannen. Terwijl in de islam de vrouw de meest respectvolle plaats krijgt in de samenleving. Buiten een paar uitzonderingen waar de autochtonen zich op focussen. Terwijl het hoofddoekverbod (dat de allochtone jongeren onaanvaardbaar vinden) juist van weinig respect spreekt voor de vrouw. De vrouw wordt gedwongen om haar hoofddoek te verwijderen, terwijl de islam de vrouw de keuze laat voor het wel dan niet dragen ervan. Dat verbod zet meisjes die normaal geen hoofddoek dragen, ertoe aan zich te gaan profileren.

De allochtone jongeren willen alle wetten, normen en waarden van de Vlaamse gemeenschap respecteren zolang die de islam niet voortdurend bestookt met negatieve vooroordelen. Ze vragen zich af wat er fout is met een naam als Mohammed, vijfmaal per dag bidden, vrijdag naar de moskee gaan, vasten tijdens de ramadan, de armen helpen, op bedevaart trekken naar Mekka en geloven in de Dag des Oordeels. Sommige autochtonen zien een moslim in gebed als een knielende gek, omdat ze zelf geen geloof meer hebben.

De meeste niet-gelovigen worden geleid door de wereld; ze kiezen voor luxe, genot en geld. Deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op moslimjongeren. In het Westen is het praktiseren van de islam heel moeilijk. Ze worden voortdurend afgeleid door de media die hen als slecht bestempelen. Een Mohammed die vrijdagavond mee een pintje gaat drinken, wordt meer aanvaard dan een Mohammed die naar het vrijdaggebed gaat.

Marokkaanse jongeren voelen zich op den duur nergens meer thuis. In België (hun geboorteland) zijn het vreemdelingen uit Marokko en in Marokko (hun vaderland) worden ze beschouwd als Belgische toeristen.

De autochtonen verwarren 'moslim' vaak met 'allochtoon'. Terwijl een moslim niet altijd een allochtoon is, en omgekeerd. Ze weten dit goed genoeg, maar ze doen dit om de islam in een slecht daglicht te stellen. Zo is een stelende allochtoon altijd een moslim. Fout!

De overheid probeert de allochtonen als Vlaamse burgers op te nemen, maar in de realiteit is het helemaal anders. Je moet maar een exotische naam en een donkere huid hebben, om scheef bekeken te worden. Zelfs volledig geïntegreerd zijn, helpt nauwelijks. In autochtone ogen blijf je altijd 'vreemd'.

De veralgemening van enkele rotte appels naar de hele groep allochtonen, moet dringend stoppen. Het zijn altijd dezelfde boefjes die worden opgepakt, vrijgelaten en weer opgepakt, maar in de media komt het over alsof de hele moslimgemeenschap crimineel is.

Er is nog heel veel werk aan de winkel, hopelijk betert het met de volgende generatie. Want de schuld werd altijd in de schoenen geschoven van de eerste generatie in België omdat die ouders de opvoeding van hun kinderen niet in de hand hadden. Terwijl de ouders door de overheid werden aangepakt als ze hun kinderen een slag op de poep gaven omdat die iets fout deden. Bij de jongeren kwam het over dat ze werden beschermd door de overheid en ze vrij spel hadden.

Het gaat zelfs zover dat allochtone jongeren overwegen om terug te keren naar hun vaderland omdat ze denken dat ze daar wel aanvaard worden. Terwijl we best allemaal vredig kunnen samenleven. Of om het te zeggen met een mooie soera uit de Koran: ,,O ongelovigen! Ik aanbid niet wat jullie aanbidden, noch zullen jullie aanbidden wat ik aanbid. En ik zal niet aanbidden wat jullie aanbidden. Noch zullen jullie aanbidden wat ik aanbid. Daarom voor jullie, jullie godsdienst en voor mij, de mijne.''


DS, 14-03-2007