PDA

Bekijk de volledige versie : Alcoholgebruik in Europa neemt toe


Barst
14th March 2007, 18:55
Alcoholgebruik in Europa neemt toe


BRUSSEL - Europeanen grijpen vaker naar de fles dan drie jaar geleden. Dat suggereert een opiniepeiling die Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, woensdag verspreidde. Het onderzoek wijst ook op overmatig drankgebruik bij minstens één op vijf jongeren.


Vorig najaar had 67 procent van de burgers uit de vijftien oude lidstaten van de Europese Unie alcoholhoudende dranken geconsumeerd in de maand voorafgaand aan de peiling. Drie jaar geleden, in de herfst van 2003, had slechts 61 procent van de burgers gedronken in de laatste maand voor de peiling.

Met uitzondering van Italië noteerde Eurostat in alle lidstaten een stijging. In Oostenrijk steeg het aantal drinkers met liefst dertien procent. Ook in België was er een flinke toename: van 62 procent in 2003 naar 72 procent in 2006.

Veertien procent van de Belgen drinkt dagelijks alcohol (tegen een EU-gemiddelde van 13 procent) en één op vier landgenoten (26 procent) grijpt twee tot driemaal per week naar alcoholhoudende drankjes (tegen een EU-gemiddelde van 23 procent).


Zuiderlingen drinken vaker

Toch gaan we zeker niet voorop in de Europese statistieken. De frequentie van het alcoholverbruik ligt bijvoorbeeld veel hoger in de zuiderse landen. In Portugal zegt 47 procent van de respondenten dagelijks te drinken en ook in Italië (26 procent) en Spanje (25 procent) zijn er nogal wat mensen die elke dag de lippen aan het glas zetten. De mensen aan de Middellandse Zee houden het echter meestal bij één drankje per dag.


Noorderlingen drinken meer

Het omgekeerde patroon valt waar te nemen in het noorden van Europa. Bijna de helft van de respondenten in Ierland drinkt slechts eenmaal per week, maar 34 procent van de Ieren maakt wel van de gelegenheid gebruik om vijf of meer drankjes naar binnen te slaan. Britten, Finnen en Zweden vertonen eenzelfde gedrag. België bevindt zich op de zevende plaats in de rangschikking. Dertien procent van de landgenoten drinkt vijf of meer glazen wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Vijf of meer biertjes of glazen wijn drinken wordt doorgaans omschreven als overmatig gebruik (binge drinking). Net als drie jaar geleden geeft gemiddeld één op tien EU-burgers zich over aan dergelijk drankgelag. In de categorie van 15- tot 24-jarigen stijgt dat aantal tot 19 procent.

Bijna de helft (44 procent) van de jongeren zegt wel dat ze minder alcohol zouden kopen indien de prijzen met een kwart zouden stijgen. Bij volwassenen ligt de prijselasticiteit van alcohol dan weer veel hoger.


Blog DS, 14-03-2007 (llc)

bas van gorp
20th April 2007, 15:35
Genieten zou ik zo zeggen!

Nenee, alcohol gebruiken mag, maar het moet binnen de perken blijven. Alcoholisme blijft toenemen in België, maar het is zeker niet verkeerd om in het weekend eens een goede Belgische pint te drinken. Dat doe ik af en toe ook wel eens :)