PDA

Bekijk de volledige versie : Vaticaan veroordeelt bevrijdingstheoloog Jon Sobrino


Barst
12th March 2007, 17:19
Vaticaan veroordeelt bevrijdingstheoloog Jon Sobrino


Paus Benedictus XVI.Voor het eerst sinds het aantreden van paus Benedictus XVI zouden banbliksems een theoloog treffen. Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung wil de Congregatie voor de Geloofsleer de ideeën van de populaire Bevrijdingstheoloog en jezuïetenpater Jon Sobrino veroordelen en hem verbieden ze uit te dragen.


Verwarring

De krant schreef dat het Vaticaan de 68-jarige godgeleerde aanwrijft bij te dragen tot 'verwarring onder de gelovigen'. Zijn stellingen zijn 'zeer gevaarlijk', zou het luiden in een nota die Jon Sobrino volgens de leiding van de jezuïeten de komende dagen van het Vaticaan zou mogen verwachten.

Kern van de verwijten is dat de theoloog in El Salvador volgens de kerkleiding teveel de nadruk legt op de solidariteit met de armen en te weinig op de verlossing door Jezus Christus. Bovendien zou de theoloog teveel het menselijk karakter van Jezus hebben beklemtoond en diens 'goddelijk karakter' hebben verwaarloosd. Uit kerkelijke bronnen verluidde dat de uit Baskenland stammende Sobrino zou worden verboden te doceren, voordrachten te houden en boeken te publiceren.


Populair

Sobrino trok in 1957 naar het Centraal-Amerikaanse El Salvador en geldt als een van de populairste Bevrijdingstheologen. "In God geloven, betekent solidair zijn met de onderdrukten", zei hij ooit. De theoloog publiceerde al diverse boeken en doceert aan de katholieke Centraal-Amerikaanse Universiteit van San Salvador.

In het begin van de jaren tachtig ging het Vaticaan ook al in tegen de 'linkse' Bevrijdingstheologie in Latijns-Amerika omdat die teveel het sociaal engagement van de kerk vooropstelde en de heilsboodschap verwaarloosde. Een beslissend aandeel in de veroordeling van de bekendste Bevrijdingstheoloog, Leonardo Boff, had de toenmalige prefect van de Congregagatie van de Geloofsleer, kardinaal Joseph Ratzinger alias paus Benedictus XVI.

De controverse kan een schaduw werpen op de bijeenkomst van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie van 9 tot 13 mei in het Braziliaanse Sao Paulo.


Blog HLN, 12/03/07 15u43

wim leenaerts
12th March 2007, 18:28
Dit is toch te absurd voor woorden :shocked:
De Kert bant iemand omdat hij teveel aandacht heeft voor de armen... Waar gaat dat heen met de wereld :rolleyes:

Barst
14th March 2007, 18:00
Paus versoepelt doctrine niet


Gescheiden katholieken die hertrouwen mogen niet ter communie gaan, tenzij ze afzien van seksuele contacten. Het celibaat blijft, ondanks het gebrek aan geestelijken, onaantastbaar, waardoor gehuwden ook in de toekomst geen priester mogen worden. En internationale missen moeten weer deels in het Latijn.


De paus wijst katholieke politici op hun plicht de leer van de kerk te verdedigen. Ze moeten de „ononderhandelbare” afwijzing door het Vaticaan van abortus en het homohuwelijk propageren. Doen ze dat niet dan kan hun de communie worden geweigerd.

De uitgangspunten van Benedictus staan in de „apostolische aansporing” Sacramentum Caritatis, een document van 131 pagina’s, gebaseerd op de bisschoppensynode van 2005 over de eucharistie. Het document kan worden beschouwd als het regeringsprogramma van de paus, nadat hij na zijn aantreden had aangekondigd eerst een periode te luisteren. Het stuk bevestigt definitief dat Benedictus als paus niet afwijkt van de conservatieve lijn die hij als kardinaal Joseph Ratzinger verdedigde in de jaren dat hij prefect was van de Congregatie van de geloofsleer.

Sacramentum Caritas is gericht aan alle geestelijken en aan de 1,1 miljard katholieken. Het maakt deel uit van Benedictus’ campagne om bisschoppen, priesters en gelovigen aan te sporen de leer van de kerk nauwgezet te volgen. Priesters moeten zich bijscholen, opdat ze de symbolen en verhalen in de mis beter kunnen uitleggen. Gelovigen moeten weer naar de kerk komen. Het samen beleven en delen van de communie zou een belangrijke stimulans zijn om zich meer in te zetten voor vrede, rechtvaardigheid en naastenliefde.

Kritiek was er gisteren meteen al op Benedictus’ oproep aan katholieke politici om de kerk te gehoorzamen. Die aansporing komt juist nu in Italië een felle strijd woedt over de invoering van een samenlevingscontract voor hetero- en homoparen. Het Vaticaan keurt dit categorisch af en beschouwt het als een bedreiging voor de traditionele familie.

Binnenkort behandelt het parlement het wetsvoorstel van de regering-Prodi hierover. De druk op katholieke politici om tegen stemmen is door de oproep van de paus toegenomen. Mochten zij deze negeren, dan is het aan de bisschoppen om te beoordelen of ze nog recht hebben op de communie.


NRC, 14 maart 2007

Barst
14th March 2007, 20:38
[FONT=Trebuchet MS]Operatie "Alle Maskers Af" eindelijk begonnen?[/FONT] :rolleyes:

Barst
15th March 2007, 22:13
Lezersbrief Luc Versteylen


Ik hoorde over een gescheiden moeder van drie kinderen, zeer bedrijvig in de parochie, aan wie door de nieuwe priester de communie werd geweigerd. Misschien Vaticaans in orde, maar hoogst onchristelijk. Een echtgescheidene heeft het vaak moeilijk, zeker als verlaten partij. Waarom zouden gescheidenen in de mis niet meer mogen bemoedigd worden? Mekaar bemoedigen is toch de ziel van het oorspronkelijke christendom? Moeten we dus niet terug naar de tijd van de Zaligmaker? Zijn heilstekenen waren geen beloningen voor geslaagden maar krachtbronnen voor hulpbehoevenden.


DS, 15-03-2007