Inloggen

Bekijk de volledige versie : Op het web


Barst
10th March 2007, 00:46
Op het web


Zeker de laatste jaren wordt bijzonder veel gepubliceerd over het verleden van de islam. Tot de interessantste auteurs behoort ongetwijfeld de Britse Karen Armstrong, die, naast andere werken over godsdienstgeschiedenis, onder meer een geschiedenis van de islam en een biografie van de profeet Mohammed publiceerde. Haar werk verschijnt in het Nederlands bij de Amsterdamse uitgeverij De Bezige Bij.


Het internet biedt een ruime waaier aan webstekken die uitgebreid informeren over het moslimverleden. De mooiste en rijkste is het Internet Islamic History Sourcebook. Zoals de naam het al laat uitschijnen, bevat deze site in de eerste plaats een verzameling teksten. Het gaat dan zowel om studies die beschikbaar zijn op het net of uittreksels uit boeken, als om originele documenten. Deze laatste zijn geschreven door zowel moslims als tijdgenoten die een ander geloof waren toegedaan, en bieden een goed beeld van de mentaliteit waarin ze zijn ontstaan.

De site is opgezet door de Fordham University, de jezuïetenuniversiteit van New York. Hij is sober, soms zelfs ietwat kaal vormgegeven, maar vooral goed gerubriceerd, zonder overbodige liflafjes, maar met tal van doorklikmogelijkheden. Het maakt de site overzichtelijk en gemakkelijk hanteerbaar. Al is er wel een aardigheidje bij: twee links op de openingspagina, die 'gepaste muziek' aanbieden om het zoekwerk te veraangenamen.

De site maakt deel uit van een ruimere reeks historische sourcebooks. Die over de middeleeuwse geschiedenis bevat ook een apart onderdeel over vroege islamgeschiedenis en haar 'Gouden tijdperk'. Ze reikt overigens verder dan alleen de middeleeuwen. Daarin zijn vooral verwijzingen naar literaire teksten opgenomen, die meteen een mooi beeld geven van de rijkdom van de islamcultuur in die tijd.

Helaas leiden niet alle links naar een nog actieve pagina. Nog een minpunt is dat de verwijzingen en de oorspronkelijke bronnen slechts summier zijn geduid.

Een analoge, maar iets minder ruime site is de virtuele bibliotheek van het European University Institute in het Firenze. Ook deze stek biedt verwijzingen aan naar teksten van heel diverse origine. Ze maakt ruim gebruik van het Compendium of Islamic Texts van de University of Southern California.

Deze sites bieden het voordeel dat ze rechtstreeks toegang geven tot bronnen en detailstudies. Globale historische overzichten zijn daar niet bij. Daarvoor biedt de BBC een oplossing. Op haar website stelt ze een ruim, evenwichtig, kritisch en makkelijk consulteerbaar pakket informatie over de geschiedenis van de islam ter beschikking.



www.fordham.edu/halsall/islam/islamsbook.html

www.vlib.iue.it/history/topical/islam.html

www.bbc.co.uk/religion/religions/islam/history/index.shtml


DS, 06-03-2007