PDA

Bekijk de volledige versie : Flahaut chartert helikopter voor film Al Gore


Barst
9th March 2007, 17:27
Flahaut chartert helikopter voor film Al Gore


BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut (PS) heeft een Agusta-helikopter opgeroepen voor de verplaatsing van Evere naar Hasselt, waar hij de klimaatfilm van Al Gore ging bekijken. Dat schrijft La Libre Belgique. De krant kreeg bevestiging van het vluchtschema van de helikopter.


De legerhelikopter vertrok leeg in Bierset en pikt' Flahaut op in Evere. Van daaruit ging het naar Hasselt en na de film terug naar Bierset, opnieuw via Evere. De helikopter vloog bijna twee uur, terwijl de kost per uur geschat wordt op 2.500 euro, aldus de krant.

De minister werd woensdag in de Kamer ondervraagd over de zaak. Hij zei er dat de vlucht ,,geen enkele extra kost betekent voor Defensie: de vlucht kadert in het jaarplan van de helikopters''. Hij voegde eraan toe dat de uitstoot van CO2 door het Belgische leger slechts 1 procent uitmaakt van de uitstoot van de Belgische burgerluchtvaart.

Volgens een deskundige stootte de minister twaalf tot twintig keer meer broeikasgas uit dan mocht hij de verplaatsing met de wagen hebben gemaakt, aldus La Libre Belgique.


,,Schandalig''

,,Schandalig'', reageert Els Keytsman, klimaatspecialiste bij Groen!, op de berichten. ,,Een helikopter opvorderen om naar de cinema te gaan. Dat is ronduit schandalig", aldus Keytsman. ,,Ook zijn verdediging dat de vlucht geen extra kosten met zich meebracht en dat de CO2-uitstoot van het Belgische leger slechts 1 procent uitmaakt van de uitstoot van de burgerluchtvaart is ongelooflijk'', meent ze. De ironie dat Flahaut de legerhelikopter chartert om nota bene naar een klimaatfilm te gaan kijken noemt Keytsman ,,dubbel erg''.

,,Hij kon toch perfect de trein nemen en in Hasselt rijden gratis bussen. Desnoods had hij zijn wagen met chauffeur kunnen nemen. Die stoot nog twintig keer minder uit dan een helikopter. De trein was nog beter geweest, daar kan hij ook makkelijk dossiers instuderen'', aldus Keytsman.

De politica verwijst ook naar de oproep van PS-voorzitter Elio Di Rupo aan alle PS-burgemeesters om inspanningen te doen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. ,,Blijkbaar voelt Flahaut zich als minister niet gebonden aan die oproep van zijn voorzitter.''


Blog DS, 09-03-2007 (llc)

Kenny
10th March 2007, 14:09
[QUOTE=Barst]Flahaut chartert helikopter voor film Al Gore


BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut (PS) heeft een Agusta-helikopter opgeroepen voor de verplaatsing van Evere naar Hasselt, waar hij de klimaatfilm van Al Gore ging bekijken.[/QUOTE]

Hahahah, wéér een vinkje bij op de lijst.

Barst
14th March 2007, 16:25
Dag Allemaal


Minister van Defensie André Flahaut (PS), die de laatste twee jaar systematisch elk interview met hem of zijn topgeneraal weigert aan De Standaard, lucht zijn hart in het gespecialiseerde blad Dag Allemaal.


,,Ik geef grif toe dat de onterechte kritiek en de verzinsels pijn doen. Sommigen schijnen te denken dat politici alles maar moeten slikken. Ik ben ook maar een mens, hé. Ik ben niet in de politiek gegaan om me te laten beledigen.''

Net gisteren publiceerde La Libre Belgique het verslag van een vergadering van de raad van bestuur van de Koninklijke Militaire School. Dat meldt zwart op wit dat Flahaut zelf vroeg om een eredoctoraat aan de Congolese president Joseph Kabila te geven. Toen de minister onder vuur kwam over die beslissing, beweerde hij bij hoog en laag dat de raad van bestuur die beslissing had genomen.

,,Ik zou 90 mm-kanonnen hebben besteld bij een firma, omdat die in mijn thuisbasis Nijvel zou zijn gevestigd. Maar niet alleen staat die fabriek in een andere gemeente, ze staat ook nog eens in een andere provincie'', verdedigt Flahaut de omstreden keuze voor het 90 mm-kanon in Dag Allemaal.

Niemand binnen de Navo gebruikt zo'n kanon, en de enige producent van de munitie voor dat kanon is Mécar in Petit-Roeulx-lez-Nivelles. De fabriek staat inderdaad net over de grens in Henegouwen, op exact 6,5 kilometer van het centrum van Nijvel.


DS, 14-03-2007

Barst
27th March 2007, 01:58
Congolese plunderaars dragen Belgische legeruniformen


In Congo zijn plunderaars gezien die Belgische legeruniformen dragen met het embleem van het Belgisch leger. De plunderaars gebruiken de uniformen om de Congolese bevolking te terroriseren.


België heeft Congo legeruniformen geschonken, maar de Congolese autoriteiten hebben nagelaten het Belgische embleem te verwijderen, luidt het. Het lijkt er nu op dat enkele van die uniformen in handen zijn gevallen van plunderaars.

Het ministerie van Defensie bevestigt het bericht. "Minister Flahaut heeft zijn Congolese collega al tijdens de overgangsperiode in Congo gevraagd om de Belgische emblemen te verwijderen. Het is de taak van de Congolese overheid, niet van de minister, om maatregelen te treffen. De minister kan niet elke Congolees gaan controleren", luidt het. Bovendien is de minister ook niet verantwoordelijk voor lokale communicatieproblemen, besluit de woordvoerder.


Blog HLN, 26-03-2007


[FONT=Trebuchet MS]IS het niet de logica zelve dat die emblemen VOOR de verkoop verwijderd worden door de VERKOPER (=het Belgisch leger, =Flahaut :D )?? Net zoals bij de verkoop van verouderde politieuniformen, om te verhinderen dat een paar onverlaten zich als agent zouden kunnen uitgeven?? :doh:
Het 'Flahautlijstje' wordt er alleszins niet korter door... :banghead: [/FONT]

Barst
29th March 2007, 20:09
"Flahaut gebruikt leger als reclamemachine"


CD&V-kamerfractieleider Pieter De Crem beschuldigt Defensieminister André Flahaut ervan het leger te misbruiken als persoonlijke reclamemachine. De Crem ontdekte dat de twee volgende maanden in Waals-Brabant een reeks activiteiten gepland zijn "die uitstekend passen in de persoonlijke verkiezingscampagne van Flahaut", maar die betaald worden door het leger. Flahaut wuift de kritiek weg.


De Crem citeerde tijdens het vragenuurtje een reeks activiteiten van het leger die de komende weken in Waals-Brabant gepland zijn. Het gaat om de start van een cyclocross op 15 april, een activiteit van de Meteo Wing in Bevekom, de organisatie van de Wisselbeker André Flahaut in Nijvel op 25 mei en de organisatie van een tentoonstelling over fregatten tussen 7 en 9 juni in Nijvel. Nijvel is de thuisbasis van de PS-minister.

"U misbruikt het leger voor verkiezingspropaganda en voor uw eigen electoraal resultaat", wierp De Crem de minister voor de voeten. Aangezien de evenementen gefinancierd worden door de krijgsmacht vallen ze volgens de CD&V'er onder de noemer "uitgaven door derden" en moeten ze aangerekend worden als verkiezingsuitgaven.
De Crem gaat er naar eigen zeggen op toezien dat dat ook gebeurt, zoniet volgt een klacht bij de controlecommissie voor de verkiezingsuitgaven.

De Vlaamse christen-democraat wees er tot slot nog op dat de activiteiten in tegenspraak zijn met het protocol van de federale regering dat bepaalt dat ministers tijdens de sperperiode terughoudend moeten zijn voor informatie- en voorlichtingscampagnes.

Flahaut wuifde de CD&V-kritiek weg. "Alleen al het feit dat ik besta op Defensie zorgt er al voor dat De Crem niet kan slapen", luidde het laconiek. Volgens de PS-minister kaderen de evenementen in de "hulp aan derden" die de krijgsmacht organiseert. Het gaat vooral om activiteiten voor jongeren of gehandicapten of voor het goede doel. In prinicpe wordt de meerkost aangerekend, maar soms gebeurt het ook gratis.

In dat geval is echter de toestemming van een dienst op de administratie nodig, verduidelijkte Flahaut, die er nog aan toevoegde dat de activiteiten evenwichtig verdeeld worden over de provincies, gewesten en sectoren. "Daarbij wordt geen rekening gehouden met de kleur van de betrokken burgemeester of de ideologische strekking van de organisatie".

Dat er nu verkiezingen zijn, betekent volgens Flahaut niet dat de activiteiten niet meer mogen plaatsvinden. Hij benadrukte hij voor een reeks evenementen voor niets tussen zit. De Meteo Wing is nu eenmaal gevestigd in Bevekom, de Challenge André Flahaut bestaat al tien jaar en de expositie over de fregatten vindt plaats in Nijvel omdat de stad het meterschap heeft over een van de legerfregatten, luidde het.

Eerder op de namiddag ontstond rond Flahaut nog een parlementaire rel. De Defensieminister was immers niet aanwezig tijdens het vragenuurtje, tot grote woede van de oppositie. Na een schorsing en een vergadering van de conferentie van de voorzitters liet kamervoorzitter Herman De Croo Flahaut - die zich in Zeebrugge zou hebben bevonden - vorderen. "Per helikopter kan dat maar 20 minuten duren", merkte cdH-fractieleider Melchior Wathelet op. (belga/dm)


Blog DM, 29/03/2007 19u07

Barst
29th March 2007, 20:10
Destexhe (MR) vraagt ontslag Flahaut


Senator Alain Destexhe (MR): "In een normale democratie zou Flahaut al lang geleden buiten gegooid zijn". Op zijn website vraagt MR-senator Alain Destexhe het ontslag van minister van Defensie André Flahaut. Destexhe zet een reeks gebeurtenissen op een rij die volgens hem voldoende zijn om het ontslag van de PS-minister te vragen.


Zo verwijst Destexhe naar de verkoop van 50 vrachtwagens aan het Burundese leger in 2006. Maar het ontbrak daarbij aan onderhoudsboekjes en gegevens rond wisselstukken. Resultaat: de wisselstukken werden gehaald bij andere vrachtwagens. Daardoor is er al een tiental 'ontmanteld'. En het is volgens Destexhe de vraag hoeveel van die vrachtwagens binnen een jaar nog zullen rondrijden.

De MR-senator verwijst op zijn weblog voorts nog naar het eredoctoraat voor de Congolese president Joseph Kabila, de helikoptervlucht om naar de klimaatfilm van Al Gore te gaan kijken en andere zaken. Volgens Destexhe zou Flahaut er in een "normale democratie al lang geleden buiten gegooid zijn".

Minister Flahaut wordt al langer geviseerd, met name door oppositiepartij CD&V. Ditmaal is het echter een senator uit de meerderheid die met scherp schiet op de PS-excellentie. (belga/dm)

http://destexhe.blogs.com/


Blog DM, 29/03/2007 18u51