PDA

Bekijk de volledige versie : Vleesgeworden incompetentie


Barst
5th March 2007, 17:01
De machtsgreep van de PS op BZ


Een belangrijke week op het departement Buitenlandse Zaken. Er wordt weer een aantal interessante diplomatieke posten verdeeld, of liever herverdeeld.


Het heet dat de woordvoerder van de premier, Didier Seeuws, de tweede man wordt op onze EU-ambassade in Brussel. Een beloning voor al die jaren woordvoerderschap. Zo gaat dat nu : Buitenlandse Zaken is een onderdeel van de gewone partijpolitieke ruilhandel.

Zo wordt de Belgische ambassade in Parijs opgeëist door de PS, door iedereen op BZ 'la cage aux folles' genoemd. De discofuiven van ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt, een oudgediende van het kabinet van Laurette Onkelinx, zijn tot ver buiten het departement berucht. Zelfs PS-voorzitter Elio Di Rupo zakt er graag voor naar Parijs af.


Vleesgeworden incompetentie

Een andere belangrijke post, de ambassade in Londen, wordt bemand door Jean-Miguel Veranneman de Watervliet, een beschermeling van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR). Veranneman wordt door zijn collega's 'de vleesgeworden incompetentie' genoemd. Het door de ambassadeur geschreven verslag van de overhandiging van zijn geloofsbrieven aan koningin Elizabeth is een hilarisch pompeus werkstuk dat op het departement van hand tot hand gaat.

Nog belangrijker dan de diplomatieke vertegenwoordigingen zijn de posten van directeur-generaal op het departement. Vier vorige benoemingen werden door de Raad van State nietig verklaard.

Zo werd Mark Geleyn, van CD&V-signatuur, uit de functie van directeur-generaal bilaterale zaken gewipt. Hij zal na de nieuwe, door Selor uitgevoerde assessments worden vervangen door oud-journalist van De Standaard Dirk Achten, nu nog directeur van de strategische cel op het kabinet van minister Karel De Gucht (Open VLD). Zijn aanstelling wordt door niemand aangevochten.

Op de dienst juridische zaken werd Jan Devadder (Open VLD) weggestuurd naar onze permanente vertegenwoordiging in Straatsburg. Zijn vervanger: Paul Rietjens, van SP.A-komaf.

Rudy Veestraeten (SP.A), van wie de bekwaamheid door niemand in twijfel wordt getrokken, moet weg op consulaire zaken en is wellicht het grootste slachtoffer. Hij heeft namelijk geen terugvalpositie.

Dan zorgen de Franstalige partijen veel beter voor hun pionnen. Neem PS'er Martine Van Doren. Eerst door de Raad van State uit de functie van directeur-generaal ontwikkelingssamenwerking gelicht. Maar geen nood, in 24 uur werd op eis van de PS voor haar de post van ambassadeur bij de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties in Rome - destijds wegens besparingen afgeschaft - opnieuw geopend.

Een vijfde functie, die van directeur-generaal politiek, is vacant verklaard omdat de eentalig Franstalige Alex van Meeuwen (MR) door minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht onbekwaam werd geacht. Die onbekwaamheid werd wel beloond met de post van ambassadeur van België bij de VN in Genève. Om het leed nog wat te verzachten, mocht mevrouw Van Meeuwen mee naar Genève als tweede in bevel op die Belgische ambassade.


Gebuisd

De Vlaamse liberalen hadden destijds gehoopt de volgens sommigen 'brutaal ambitieuze' Peter Moors, voormalig diplomatiek adviseur van premier Verhofstadt, naar die post te loodsen. Moors, nu ambassadeur in Athene, raakte echter niet door de proeven.

Tot grote verbijstering van minister De Gucht doemt nu de verschrikkelijke Jean-Arthur Regibeau uit het niets op als vervanger voor Van Meeuwen. Regibeau is directeur algemene coördinatie op het kabinet van defensieminister André Flahaut (PS) en werd door de PS grondig 'voorbereid' op de Selor-assessments.
Volgens ingewijden is de aanstelling van Regibeau een machtsgreep van de PS op het departement Buitenlandse Zaken.

Want de directeur-generaal politiek heeft zitting in alle belangrijke vergaderingen met grote organisaties zoals de NAVO, buitenlandse zaken en veiligheid bij de Europese Unie. Regibeau heeft amper twee jaar diplomatieke ervaring en koestert een haat tegen alles wat met de NAVO en met de Verenigde Staten te maken heeft. Hij zal dus de komende zes jaar op Buitenlandse Zaken mee de politieke bakens uitzetten.

De Gucht tracht met alle middelen de benoeming van Regibeau te verhinderen, of toch te vertragen. Maar gevreesd wordt dat De Gucht zal zwichten voor de druk van het kabinet van de premier die het koste wat het kost zijn lijnen met de PS wil openhouden.


Knack.be, 05-03-2007 (Rik Van Cauwelaert)