PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Examen overdoen is deontologisch''


Barst
28th February 2007, 22:32
,,Examen overdoen is deontologisch''


Professor Hugo Schouppe zette in de Lessius Hogeschool vijfhonderd examendocumenten naast een volle kast. De poetsdienst wierp de doos echter weg. Het examen wordt herhaald.


Wat doet een school als 500 al verbeterde examens verdwijnen? De directie van de Lessius Hogeschool besliste het verdwenen examengedeelte ,Algemene Psychologie' opnieuw te houden. De studenten klagen steen en been. Maar directeur Flora Carrijn noemt het een deontologisch en juridisch aanvaardbare beslissing.


Het is de docent die een fout maakte, niet de studenten. U had de studenten ook allemaal het maximum van de punten kunnen geven.

We hebben de zaak juridisch onderzocht. We kunnen niet zomaar punten toekennen zonder examen. Een student moet volgens het reglement beoordeeld worden op de verworven kennis. Op basis van een niet-afgelegd examen het maximum van de punten geven, zou zelfs tot een rechtsongeldig diploma kunnen leiden.


Maar de studenten hebben het examen wel afgelegd. Uw departementshoofd speelde ze kwijt. Het ging om het openvraaggedeelte, goed voor vijf van de twintig te verdienen punten. U had toch zonder veel lawaai over dat verlies te maken iedereen vijf kunnen geven, en dat resultaat kunnen verrekenen in de rest van het examengedeelte.

Dat zou dan deontologisch weer niet in orde zijn geweest. Iedereen het maximum van de punten geven, zou betekenen dat je zij die beter scoorden, zou gelijkschakelen met zij die het minder deden, en omgekeerd. We hadden inderdaad de zaak in de doofpot kunnen stoppen, iedereen het maximum van de punten op dat onderdeel kunnen geven. Of we hadden de reeds behaalde score op de andere examenonderdelen kunnen extrapoleren naar het eindtotaal. We hebben dat niet gedaan, en open kaart gespeeld, omdat dat en niets anders deontologisch verantwoord is. De prof heeft ook in twee sessies aan de studenten zijn fout toegegeven en het voorstel voor het nieuwe examen uiteengezet. Open kaart dus.


De studenten moeten nu wel opnieuw studeren en examen afleggen. Stel dat iemand nu zakt, terwijl hij het in het verloren examengedeelte wel goed deed.

We zijn de studenten tegemoet gekomen. We hebben ze vijftig vragen gegeven, waaruit twee vragen op het examen zullen worden geselecteerd. We stellen ook voor de examens op twee dagen te organiseren, volgens keuze van de student. De proef vindt op maandag plaats, ze krijgen de vrijdag voordien vrijaf. Dat is toch wel een geste. Verder kunnen we niet gaan. (gfr)


DS, 28-02-2007(gfr)