PDA

Bekijk de volledige versie : Foetus na vijftien weken al rechts- of linkshandig...


Barst
25th July 2004, 22:04
Foetus is al links- of rechtshandig


Worden we rechts of links? De duimer in ons weet het reeds in de baarmoeder. Dan al duimt hij de hand die hem de rest van zijn leven het meest gedienstig zal zijn. Alleen sommige linksduimende foetussen worden na de geboorte alsnog rechtshandig.


Menig bezoeker op een congres voor neurowetenschappen in Lissabon, begin juli, keek op van deze suggestie van onderzoekers uit Belfast. Links of rechts, de voorkeurshand dringt zich toch pas op als we een jaar of anderhalf zijn? Kan best zijn, erkenden de onderzoekers, maar vermoedelijk staat die voorkeur eerder vast. Al ongeveer twaalf weken nadat het kind is verwekt.

Ultrasound-scans van duizend foetussen rond die leeftijd lieten zien dat negen van de tien baby's in spe al hun rechterhandje bewegen en na vijftien weken op de rechterduim beginnen te sabbelen. De onderzoekers volgden 75 van deze kinderen na hun geboorte: op 12-jarige leeftijd waren alle 60 rechtsduimenden rechtshandig, van de 15 linksduimenden waren er 10 links- en 5 rechtshandig.

De keuze lijkt in de baarmoeder gemaakt. Maar niet door het brein: de aanleg van zenuwverbindingen tussen hersenen en lichaam begint pas rond de 20ste week. In New Scientist (24 juli) zoeken de onderzoekers de verklaring voor het duimen in een reflex vanuit het ruggenmerg. Dat rechts favoriet is komt misschien omdat die lichaamszijde zich wat sneller ontwikkelt. In elk geval lijkt de voorkeurshand, anders dan altijd gedacht, niet te ontstaan op het moment dat beide hersenhelften zich specialiseren in verschillende functies. Onze zuigduim kiezen we immers al voor die tijd.


Trouw, 24-07-2007