PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen willen meer en socialer Europa


Barst
25th February 2007, 21:17
Belgen willen meer en socialer Europa


Europa moet socialer worden, een gemeenschappelijk beleid voeren op het vlak van immigratie, meer aandacht hebben voor de plaats van het gezin, met één stem spreken over herbruikbare energie en een voortrekkersrol spelen op het vlak van de energie- en milieuproblematiek. Dat blijkt uit de nationale burgerraadpleging over de toekomst van Europa, die dit weekend in Brussel werd gehouden.


Raadpleging

Alle 27 landen van de EU organiseren in februari of maart een dergelijke burgerraadpleging. Daarbij brengt elk land een aantal burgers bijeen om te praten over drie thema's. In ons land bracht de Koning Boudewijnstichting (KBS) 150 mensen, die willekeurig gekozen waren, samen in Brussel. Gedurende het hele weekend debatteerden ze. De conclusies van dat debat werden zondag voorgesteld in de Kamer.


Socialer

Zo vragen de deelnemers op het vlak van energie en milieu dat Europa "investeert in zoveel mogelijk hernieuwbare, propere en alternatieve energiebronnen". Wat gezin en sociaal welzijn betreft, pleiten de Belgische burgers voor een sociaal Europa, "waar sociale normen en waarden worden gedragen door de ganse EU". Over de rol van de EU in de wereld pleiten de deelnemers aan de Belgische burgerraadpleging om tegen 2020 gemeenschappelijke beleidsstandpunten te hebben over socio-economie, energie, defensie, migratie, naturalisatie en ontwikkelingssamenwerking. (belga)


Blog DM, 25/02/2007 20u04