PDA

Bekijk de volledige versie : Ook westerse islam ontkerkelijkt snel...


Barst
25th July 2004, 21:41
'Moslim ontkerkelijkt'
SCP: Invloed islam op allochtoon daalt


DEN HAAG - De moslimgemeenschap in Nederland ontkerkelijkt in hoog tempo. Naarmate iemand van Turkse of Marokkaanse afkomst hoger is opgeleid en langer in Nederland woont, neemt de binding met de islam af. Voor de moslimgemeenschap wordt de islam steeds meer een private aangelegenheid met steeds minder gevolgen voor het publieke domein.


Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dit op grond van een uitgebreide inventarisatie van het sociaal-cultureel onderzoek naar de moslimgemeenschap van de afgelopen jaren. Het rapport werd gisteren aan minister Verdonk van vreemdelingenzaken aangeboden. Aanleiding was een motie van GroenLinks, waarin om onderzoek werd gevraagd naar de voedingsbodem voor extremisme onder moslims.

Verdonk is blij met de conclusie van het SCP. ,,Dit bevestigt wat ik al dacht: de islam is een gewone godsdienst. Net als andere godsdiensten verkeert de islam in een proces van secularisatie. Sterker, naarmate een moslim beter is geïntegreerd in Nederland, neemt de behoefte om anders te zijn af. Dat bewijst dat het kabinet-Balkenende bij het beleid van de goede vooronderstellingen is uitgegaan. Integratie is cruciaal. En de beheersing van de Nederlandse taal dus ook. We gaan de goede kant op.''

In Nederland noemt ruim vijf procent van de bevolking zich moslim. Volgens SCP-directeur Schnabel een grote groep. ,,Een derde van Nederland is officieel katholiek, maar slechts een twaalfde van de bevolking zegt nog betrokken te zijn bij de katholieke kerk. Vanuit dat perspectief is de moslimgemeenschap in Nederland groot.''

Uit het onderzoek blijkt dat genoten opleiding, het hebben van betaald werk en de duur van het verblijf in Nederland doorslaggevend zijn in de houding van de moslim ten opzichte van de islam. Het SCP spreekt dan ook de verwachting uit dat de secularisatie van de moslims een onomkeerbaar proces is geworden.

De islam speelt in de privé-sfeer nog wel een doorslaggevende rol. De rol van het geloof is daar dus een andere dan bij autochtone christelijke Nederlanders.

Bijna ieder lid van de moslimgemeenschap beschouwt zichzelf als islamitisch. Het moslim-zijn is een belangrijk onderdeel van het zelfbeeld. Géén moslim zijn is geen optie. Deelname aan religieuze activiteiten of lid zijn van religieus gefundeerde verenigingen horen daar echter steeds minder bij. Het moslimgeloof individualiseert snel, aldus het SCP.

Politieke opvattingen in de moslimgemeenschap zijn ook steeds minder gerelateerd aan het geloof. Moslims, die aangeven dat het geloof hun keuzes sterk beïnvloedt, denken niet anders over de vrijheid van meningsuiting of sociaal-economische onderwerpen dan hun liberalere geloofsgenoten. De Turkse en Marokkaanse gemeenschappen voelen zich voor de behartiging van belangen het meest vertegenwoordigd door niet-religieuze organisaties.

Van de allochtone bevolking blijkt één op de drie de religie een stem te willen geven in de politiek. Onder autochtone Nederlanders is dat één op de vijf. Het aantal moslims dat uitgesproken radicale standpunten heeft en bijvoorbeeld vindt dat de islam het laatste woord dient te hebben in politieke kwesties, is volgens het SCP verwaarloosbaar klein. Wel haast het planbureau zich erbij te vermelden dat de grootte van deze groep niet betekent dat de maatschappelijke schade van eventuele acties klein zal zijn.


Trouw, 23-07-2004