PDA

Bekijk de volledige versie : Cannabis verlicht pijn van aidspatiënten


Barst
22nd February 2007, 17:50
Cannabis verlicht pijn van aidspatiënten


Het effect van cannabis is vergelijkbaar met sterke pijnstillers zoals morfine.


AIDS-patiënten leiden vaak aan neuropathie, een zenuwafwijking die doorgaans tot uiting komt in de voeten. De gevolgen variëren van tintelingen en verstijving tot steken, een brandend gevoel en intense pijn. Bij een onderzoek dat verschijnt in het vakblad Neurology, werden 50 patiënten willekeurig opgedeeld in twee groepen. Een eerste groep rookte gedurende vijf dagen drie keer per dag cannabis terwijl aan de tweede een nepbehandeling (placebo) werd aangeboden.

Bij de patiënten die cannabis rookten, nam de pijn met 34 procent af. Bij de placebogroep was dat 17 procent. De eerste cannabissigaret deed de pijn zelfs met 72 procent afnemen, tegenover 15 procent bij de placebogroep. De onderzoekers besluiten daaruit dat cannabis goed wordt verdragen en voor een effectieve pijnverlichting zorgt. Het pijnstillende effect is vergelijkbaar met dat van de gangbare pijnstillers zoals morfine. Cannabis kan een alternatief bieden aan wie die middelen niet goed verdraagt. De patiënten maakten geen melding van ernstige nevenwerkingen.

Een ander team wetenschappers heeft in Archives of Internal Medicine minder opbeurende resultaten bekendgemaakt. Zij analyseerden 34 onderzoeken naar de relatie tussen het roken van cannabis en longfuncties en ademhalingsklachten. Op korte termijn reageren de longen op cannabisgebruik met een verwijding van de luchtpijpvertakkingen. Langdurig gebruik leidt tot klachten waar ook rokers mee te maken hebben: hoesten, slijm en piepende ademhaling. De onderzoekers zien dat als een belangrijk element in het debat rond het gebruik van cannabis voor medische doeleinden.


DS, 22-02-2007(ddc)