PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Het ritueel spreekt aan''


Barst
22nd February 2007, 15:20
,,Het ritueel spreekt aan''


Carnaval trekt ieder jaar duizenden bezoekers. De Aswoensdag die erop volgt, iets minder. Al blijft het ritueel aanspreken.


,,Op woensdagmorgen om 10 uur kwamen er nog een stuk of veertig mensen een askruisje halen. Sommigen waren nog in carnavalskostuum, maar ze gedroegen zich wel serieus hoor'', zegt Johan De Baere, priester in de Sint-Martinuskerk in Aalst.

,,Tja, het is carnaval geweest, hé? De dag nadien is er sowieso minder volk in de stad. Veel Aalstenaars zijn de drukte ontvlucht en de carnavalsvierders, die van elders kwamen, zijn inmiddels terug naar huis." De hoofdmis werd gehouden in de kerk van de paters jezuïeten. ,,Die is beter verwarmd en kleiner dat de Sint-Martinuskerk. Er staan maar tweehonderd stoelen, dus de kerk zal een iets vollere indruk hebben gegeven dan wanneer we de viering in de grote Sint-Martinuskerk hadden gehouden."

Op andere plaatsen in het land was er meer enthousiasme voor de aswoensdagviering. De mis van kardinaal Godfried Danneels in de Sint-Goedelekathedraal in Brussel trok zowat 1.500 bezoekers.

Ook Henk Gevaert, pastor in Heule (bij Kortrijk), heeft positieve ervaringen met Aswoensdag: ,,We hebben vandaag twee gebedsdiensten waar mensen ook een askruisje kunnen halen. Daar komen in totaal toch een goede honderd mensen op af. Daar zitten oudere mensen bij, maar ook veel kinderen. Wij proberen er ook iets moois van te maken, echt de palmtakjes te verbranden en de as te gebruiken voor de askruisjes. Dat ritueel spreekt de mensen aan."

Over het gebruik van de as gaan verschillende theorieën. Sommigen beweren dat het stamt uit de vroege middeleeuwen toen mensen die een openbare boetedoening was opgelegd, met gewijde as werden bestrooid. Anderen benadrukken dat as de vergankelijkheid van het leven symboliseert.

De woordvoerder van kardinaal Danneels, Eric De Beukelaer, legt intussen het belang van de vastentijd uit: ,,Vroeger werd vasten als een verplichting gezien, maar die tijd is voorbij. Vandaag is er nog heel weinig verplicht, maar ik denk dat mensen toch iets als een vastentijd nodig hebben.''

,,Met carnaval dragen de mensen maskers om de draak te steken met de maskers die we in het dagelijks leven moeten dragen. Met de vasten doen we eigenlijk precies het omgekeerde en zoeken we vooral de authenticiteit op. Vasten betekent voor ons niet alleen minder eten, maar soberder leven in het algemeen. Dat kan door bijvoorbeeld minder televisie te kijken en wat meer de stilte op te zoeken. Niet omdat we een probleem hebben met plezier, maar omdat we denken dat het leven nog iets meer inhoudt dan dat.''


DS, 22-02-2007(dja)