PDA

Bekijk de volledige versie : Twee maten...?


Barst
25th March 2005, 00:47
Antwerpen dankuwel merci


Antwarpen dankuwel merci / 't Schoon verdiep betaalt al mijn facturen / Schoenen, sjakosjen, lingerie / Kon dat maar eeuwig blijven duren. De kans is groot dat Fred Nolf, de gewezen Antwerpse stadssecretaris, tegenwoordig deze klassieker van het Nieuw Wereldorkest (Radio 1) loopt te neuriën.


De Antwerpse gemeenteraad keurde dinsdag in besloten zitting immers zijn pensioenregeling goed. Vanaf 1 februari heeft hij recht op een rustpensioen van 46.882 euro per jaar of 3.740 euro per maand.

Nolf nam in maart 2003 ontslag nadat hij in de Visa-affaire in opspraak was gekomen. Hij zou overheidsgeld hebben aangewend voor persoonlijk gebruik. Er loopt ook nog steeds een gerechtelijk onderzoek tegen hem wegens verduistering en valsheid in openbare geschrifte. De stad heeft zich burgerlijke partij gesteld in dat dossier.

Op het Antwerpse stadhuis werd gisteren kregelig gereageerd op het pensioenbericht van Gazet van Antwerpen. ,,Dit is de logische gang van zaken'', zei de woordvoerster van burgemeester Patrick Janssens (SP.A). ,,Nolf heeft de pensioenleeftijd bereikt en heeft dus recht op een pensioen. Het bedrag wordt bepaald op basis van anciënniteit en barema's. Voor Nolf bedraagt dat 3.740 euro per maand, daar is geen halve euro verkeerd aan. Dat gegevens over lonen en pensioenen van individuen discreet worden afgehandeld is trouwens de regel.''

Juridisch klopt die redenering als een bus. Nolf is zelf opgestapt. En het is logisch dat een gewezen werknemer die pensioenrechten heeft opgebouwd, een pensioen krijgt. En die 11.082 euro overheidsgeld voor tuinmeubelen betaalde hij een dag na zijn ontslag terug.

Maar het hele verhaal laat toch wel een wrange nasmaak achter. 3.740 euro per maand is een mooi bedrag. Zeker voor iemand die in de stadskas heeft gegraaid. Anderen zijn voor minder strenger gestraft.

Herinnert u zich bijvoorbeeld nog Koenraad Aurousseau, de Mechelse ,,sm-rechter''. De man werd enkele jaren geleden veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar omdat hij sadomasochistische spelletjes speelde met zijn vrouw. Het echtpaar zag er zelf geen graten in, justitie wel.

Aurousseau werd afgezet en verloor prompt zijn pensioenrechten die hij de voorbije negentien jaar als magistraat had opgebouwd.

De vraag is of Nolf ook zijn riant pensioen zal verliezen als hij ooit veroordeeld wordt.


25/03/2005

©Copyright De Standaard