PDA

Bekijk de volledige versie : 1600 'vergeten' storten


Barst
25th March 2005, 00:18
1.600 vergeten Vlaamse storten


BRUSSEL - Vlaanderen telt ongeveer 1.600 ,,vergeten'' storten. Plaatsen waar vroeger afval werd gestort maar waarvan niemand weet hoe gevaarlijk vervuild de bodem is. Terwijl wel duidelijk is dat mensen die dichtbij stortplaatsen wonen, meer risico op kanker lopen. ,,Er moeten dringend maatregelen genomen worden om de menselijke gezondheid nabij afvalstorten beter te beschermen'', zegt professor Nik Van Larebeke van de Vlaamse Gezondheidsraad.


Vrouwen die rond stortplaatsen wonen, lopen vier keer meer kans op blaaskanker of leukemie. Mannen hebben een verhoogd risico op lever-, pancreas- en nierkanker. Wie binnen een straal van drie kilometer bij een stortplaats met gevaarlijk afval woont, heeft 33 procent meer kans op een baby met niet-chromosomale afwijkingen zoals een open ruggetje of een gespleten gehemelte. En 40 procent meer risico op chromosomale afwijkingen zoals het Downsyndroom of mongolisme. Dat toonde een Europese studie aan waaraan ook België meedeed.

Desondanks beschermt de overheid de gezondheid van de mensen die rond een stortplaats wonen veel te weinig, zegt Van Larebeke. Hij is een van de auteurs van het advies aan de Vlaamse minister van Volksgezondheid, Inge Vervotte (CD&V). Concreet vraagt de Vlaamse Gezondheidsraad wettelijke initiatieven op het vlak van milieueffectrapportage en Vlarem II.

,,Er moet een studie gebeuren van de problemen rond afvalstorten. Men moet chemische metingen uitvoeren, dat wil zeggen nagaan in welke mate er bepaalde stoffen aanwezig zijn. Maar ook biologische metingen, waarbij men rekening houdt met de interactie tussen de verschillende stoffen. Er moet ook een databank komen van epidemiologische waarnemingen en van klachten van omwonenden. Die mensen moeten trouwens beter begeleid en onderzocht worden: hun bloed regelmatig controleren of nagaan of de kwaliteit van het sperma achteruitgaat'', zegt Van Larebeke.

Maar de overheid moet inspecteurs ook toestemming geven om inspecties uit te voeren op de 1.600 oude ,,vergeten'' stortplaatsen. ,,Daar krijgen we maar mondjesmaat informatie over, want er gebeurt geen systematisch onderzoek. Alleen als iemand op die plek iets wil bouwen, saneert men. En dan alleen maar de percelen waar men op wil bouwen, alsof afval stopt aan de grenzen van een perceel'', zegt Van Larebeke.

Hij stelt voor dat de overheid een meerjarenplan zou maken om systematisch alle oude stortplaatsen te onderzoeken en niet te wachten op klachten. Volgens Van Larebeke zou men het best prioriteiten stellen door historisch onderzoek: informatie verzamelen via gemeenten waar er verdachte storten zijn.

Maar volgens de Bond Beter Leefmilieu is bodemsanering voor deze Vlaamse regering niet echt een prioriteit. Het budget bodemsanering bedraagt amper 5 miljoen euro. Vorig jaar was dat 50 miljoen euro, al moet gezegd dat dat uitzonderlijk was. De jaren ervoor was het ook maar 5 miljoen.


25/03/2005 (ig)

©Copyright De Standaard