PDA

Bekijk de volledige versie : Drank en laksheid in Zweedse kerncentrales


Barst
7th February 2007, 14:17
Drank en laksheid vergroten de risico’s van kerncentrales


Zaterdag werden twee reactoren van de Zweedse kerncentrale Forsmark stilgelegd. Een recent rapport wees uit dat de veiligheidscultuur van de centrale beneden peil is. Afgelopen zaterdag ging het om een probleem met een rubberen afdichting in één reactor van de kerncentrale Forsmark, honderd kilometer ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Uit voorzorg werd de tweede reactor ook stilgelegd. Er worden nu controles uitgevoerd.


In juli vorig jaar werd Forsmark 1 ook al stilgelegd. Na een kortsluiting begaf de noodstroomvoorziening het. Het duurde toen 22 minuten voor de Zweedse technici de centrale weer onder controle kregen. Destijds verklaarde de verantwoordelijke toezichthoudende instantie dat sprake was van een ernstig ongeluk.

Hoe ernstig, blijkt uit de woorden van een deskundige van dit orgaan, vorige week. De expert liet zich ontvallen dat de reactor door het ongeluk had kunnen smelten. Hij zei dit na een gefilmd interview met een groepje scholieren, en was zich er niet van bewust dat de camera nog draaide. Uit een recent intern rapport blijkt bovendien dat het personeel zich bij het incident in juli niet aan de veiligheidsvoorschriften hield. De reactor had afgekoeld moeten worden, maar dat gebeurde pas de volgende dag. „Het lijkt alsof de wil om de instructies en de regels te volgen zijn afgenomen”, schreven de veiligheidsexperts van Forsmark. Zij beschrijven ook problematisch drankgebruik van personeelsleden, en ontdekten dat medewerkers zich jarenlang niet bewust waren van een defect in de meetapparatuur voor straling.

In 2006 waren er 68 incidenten in Forsmark. „Het grote aantal overtredingen van de veiligheidsregels is niet acceptabel. Het geluk staat niet altijd aan onze kant. Vroeg of laat gebeurt er een ernstig ongeluk”, aldus het interne rapport.

Gisteren bleek bovendien dat een internationale branche-organisatie, de World Association of Nuclear Operators, al vóór het ongeluk in 2006 wees op de gebrekkige naleving van voorschriften in Forsmark. Desondanks werd niet ingegrepen.

De problemen met drankzuchtig personeel beperken zich overigens niet tot Forsmark. Ook in de kerncentrale Oskarshamns zijn de afgelopen twee jaar vier personeelsleden betrapt met alcohol in het bloed.

De Zweedse minister van industrie heeft het staatsbedrijf Vattenfall, dat eigenaar is van Forsmark, gevraagd om nader onderzoek door externe specialisten. De Zweedse instantie die toezicht houdt op kerncentrales verlangt een inspectie van het Internationaal Atoomagentschap. En de autoriteiten zijn alvast een vooronderzoek begonnen om te zien wie verantwoordelijk is voor de fouten in juli vorig jaar.

Zweden heeft drie kerncentrales, die bijna de helft van de stroomvoorziening voor hun rekening nemen.


Trouw, 07-02-2007